Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Komentáře článku

V Klášteře Máchovi v patách

DOMÁCÍ
21. 4. 2011 22:27 autor: tomas
Čtenářů: 17633 | Fotogalerie
Komentáře: 8
Tak jako kdysi zdržovalo Máchu při jeho putování po Čechách mnoho pivarů, tak současné poutníky jdoucí v jeho šlépějích při sympatické akci nazvané Máchovi v patách, zdržel jeden pivovar poblíž Jizery.


Přidat komentář     Zobrazit článek
Položky označené symbolem * musí být vyplněny, jinak nebude příspěvek zapsán.
Jméno*  
Text*
Kód z obrázku:*Security Image
Od: tomas
16. 5. 2011 15:09
Vím, u CAMRY šlo hlavně o Prazdroj, kterej byl v tý době se sklepy ve dřevě unikátní a přešlo se rovnou na CKT. Na CKT a pasteru to ale nestojí a nepadá. Je dost piv který se v CKT dělají a nemám s nima osobně problém. Namátkou třeba u nás Ježek i ten PU, který za chemii rozhodně nepovažuju. Důležitější je, co se nasype do varny. Vaši nenávist ke korporacím docela chápu, ale já s nima mám problém spíš kvůli rušení tradičních pivovarů, obchodním praktikám a atd. Pivka jako takový jsou leckdy docela chutný. Už jsem zažil i chvilky, kdy bych si po různých výtvorech některejch minipivovarů (Mačice, K.Studánka a jiní experimentátoři s našim zdravím) kolikrát spravil i tím géčkem chuť. Navíc proti moru, kterej přichází v PETlahvích do obchodů z Polska nebo Rumunska, je i ten bídnej Staropramen pořád jiná liga.
Od: Martin Jarošek
16. 5. 2011 08:24
Britská organizace pivomilů CAMRA, která se zajímá o české pivo více než samotní češi již počátkem 90. let byla zděšena při "modernizaci" některých našich tradičních pivovarů, zejména PU.CK tanky, kde se šidí kvašení a zrání jsou pro mne prostě mor, stejně jako pasterizace a přidávání nejrůznějších barviv. Německý Rheiheitsgebot z roku 1516 hovoří jasně, ikdyž byl v samotném Německu již roku 1987 převálcován globalizačními zlotřilci. Jestli se odborníky rozumí osoby zasedající v degustačních komisích, které ocení jako nejlepší české pivo G. nebo Kozla, nemám o jejich soudu, diplomaticky řečeno, valné mínění a jsem uražen když mi ředitel Radegastu do očí tvrdí, že jejich ležák je stejně hořký a chutný jako v 80.letech.Rozeznáváme jen 5 druhů chuti (včetně tzv. umami), avšak chuťové vjemy jsou vázány především na čich a to je smysl, který dokáže vyvolat asociace dekády zpět.Moderní technologie masové výroby piva se používají proto aby se ušetřily suroviny a zejména energie.Co se ušetří, vrazí se do lživé reklamy.Nad našimi zprzněnými kolosy jsem již zlomil hůl. O budoucnost některých našich regionálních provozoven se však dále oprávněně obávám.
Od: tomas
15. 5. 2011 20:44
Pít se dal určitě taky Kozel, PU, Budvar a další velcí. Pivu z menších okresních pivovarů ale ta doba tak zkazila pověst, že předsudky vůči nim přetrvávají mezi většinovou veřejností leckde dodneška, i když už jsou kvalitativně ty piva dávno někde jinde. Třeba takovej Vyškov, adt. Jasně, že ani dnes není vše ideální, ale jak už jsem jednou někde psal, tak ideální by bylo aby nějaký pivovar uvařil třeba jen tak z recese jednu várku okresního piva alá 70-80. léta (druhá nebo třetí jakost sladu, čínský chmel, minimal. 20% surogátů-cukru nebo nesladovanýho ječmene, tejden v pivovaru neuklízet aby se docílilo tehdejších podmínek, stočit to do hliníkových sudů, pro fajnšmekry to třeba ještě poválet na štoku vedle uhelný kotelny nebo čoudící Liazky, atd). Potom to můžeme napřímo srovnávat s dnešním pivem a bavit se o tom jaký pivo bylo lepší. Za pokus by to určitě stálo, protože podle odborníků je chuťová paměť dost krátká.....
Od: Martin Jarošek
15. 5. 2011 15:12
Nepodléhal bych klamné představě, že před spásným rokem 1989 bylo všechno naše pivo zásluhou zdémonizovaných komunistů sračka. Naopak. Některá piva (namátkou jmenuji G. nebo Radegast)se tenkrát dala pít.S moderní technologií to samozřejmě bylo horší, nenoť do tehdejších provozoven se příliš neinvestovalo. A když, tak se to paradoxně projevilo na kvalitě. CK tanky v Nošovicích roku 1988 nastartovaly proces destrukce.Je snad záležitostí propagandy házet hnůj na dobu nedávno minulou a chlubit se svými obchodními úspěchy. Lid však naštěstí není tak blbý jak se o něm obecně soudí. České větvi SAB Miller klesá signifikantně výstav, že své zázračné výsledky již odmítá zveřejňovat, Krušovice si takřka veřejně sypají popel na hlavu a jako záchranu povolali zpět svého emeritního sládka. Něco se zřejmě přes všechny racionální argumenty a velkohubou propagandu nedaří. Souhlasím, že v současnosti je na našem trhu mnoho kvalitních piv. Ty nejchutnější a nejpřírodnější však pocházejí povětšinou z malých, chemií nedotčených pivovarů.
Od: tomas
15. 5. 2011 12:05
Martin Jarošek: Nevím jak to bylo v roce 1984, ale chlapík co tam dělá 30 let mluvil o horší hygieně při výrobě a horších surovinách v té době, tak si nemyslím, že by bylo tenkrát pivo v lepší kvalitě než dneska. Asi bylo tehdy po republice víc nekvalitních piv od regionálních pivovarů a Klášter mohl víc vynikat, než dneska, kdy je výbornejch piv spousta. Mně prostě dneska chutná v točený podobě víc než někdy kolem roku 2007-08, kdy jsem ho pil s výraznou pachutí i přímo na slavnostech v pivovaru, takže to nemohlo být hospodou a špinavýma trubkama. Jinak bych to s budoucností pivovaru neviděl tak černě. Jestli to teda jednou střelí Heinekenu nebo někomu podobnýmu, tak to bude asi konec.
Od: Martin Jarošek
15. 5. 2011 09:41
V klášterském pivu jsem od roku 1984 žádnou myšinu necítil, zatímco dnes v něm necítím skoro nic. Je těžké si vysvětlovat abstraktní pojmy jako "ocásek", navíc toto je velice subjektivní, myslím však, že Klášter má smůlu. Před pár lety jej prznili v jisté secesní kavárně poblíž pražského Masarykova nádraží, teď mu zřejmě hrozí díky nenažrané obchodní politice pofiderných firem zajisté nezasloužený zánik. Má Sv. Václav dosti prostorný hrob aby se tam mohl pohodlně obracet?
Od: tomas
15. 5. 2011 09:19
Martin Jarošek: Je fakt, že lahvový Klášter je občas zoxidovaný, ale to je spíš problém skladování v obchodech. Už taky lahvový pivka z těhle důvodů moc v marketech nekupuju. Pil jsem ho ale z lahve i v čerstvým stavu a nějakou pasterizační pachuť jsem nezaznamenal, tak nevím. Jinak "Dědkovský ocásek" mi u některých piv (třeba Nová paka, Rohozec) přijde ještě dobrej a odlišuje ty piva od jiných, ale u Kláštera to bylo dřív občas dost nepříjemný i u točenýho pivka. Kombinace myšiny a zatuchliny není to co bych ve vůni a chuti piva vyhledával....
Od: Martin Jarošek
15. 5. 2011 08:34
Klášter býval jedno z mých velmi oblíbených piv již od roku 1984. Právě "dědkovský ocásek" bylo to, co dělalo klášterské pivo zajímavým. Bohužel, charakteristická chuť se vytratila a dnes má, zejmína lahvový Klášter nepříjemnou pachuť pasterizace či jakýchsi blíže nespecifikovaných konzervačních látek aby vydržel 6 měsíců v úhledném regálu supermarketu. Ať se v éře minulé používal jakýkoliv druh chmele - pivo bylo prokazatelně chutnější. Možnost prodeje portfolia K- Brewery - společnosti, která se tak vehementně holedbala svým vlastenectvím do zahraničí, nechávám raději bez neslušného komentáře.
Stránky : 1
Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek uživatele, který v diskusi použije vulgární slova a společensky neúnosné výrazy.
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT