Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Návštěva pivovaru Laško
15. 1. 2014
t
Naše návštěva pivovaru proběhla v době, kdy byla výroba piva pozastavena, protože momentálně prý není „pivní sezóna“. Pivo se ve Slovinsku pije hlavně přes léto, v zimě dávají Slovinci přednost vínu (od jara do září je 3x větší odbyt než v zimě) a velké množství není určeno ani na export. Celkem se v Lašku, nejznámějším pivovaru země, vyrobí okolo jednoho milionu hektolitrů piva. V sedmdesátých letech byla výroba vyšší, vyrábělo se minimálně 1,3 mil. hektolitrů piva a také pálenky a whisky, protože byl zajištěn prodej do celé Jugoslávie. Tyto obchodní vztahy se po roce 1991, po osamostatnění Slovinska, zpřetrhaly.

Přestože jsme tedy nemohli sledovat proces výroby, dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací, které vypovídaly nejen o fungování pivovaru, ale celkové situaci ve Slovinsku. Například, že Slovinsko se v posledních několika letech potýká s velkou ekonomickou krizí, která byla zapříčiněna nevhodným hospodařením a nesprávným sociálním systémem po roce 1991. Nyní je země v rukou nové premiérky ekonomky Alenky Bratušekové, která má Slovinsko z krize vyvést. Slovinci si musí začít zvykat na zcela nový režim, např. bude zavedena daň z nemovitosti apod.

Pivo se v Lašku vyrábí velmi podobně jako v Čechách a vhledem k tomu, že sladovna již není dlouhá léta v provozu a slad je od roku 1991 dovážen z naší republiky, má i stejný základ. Stejně tak vybavení pivovaru je z ČR, kvas se dováží z Německa. Pouze chmel pochází od Slovinských farmářů, kteří mají ve své domovině odbyt pro cca 10 % chmele. Ostatních 90 % míří do zahraničí. Nejznámějším a nejvíce vyráběným pivem je Zlatoroh s kozorohem ve znaku (40 % veškeré produkce), který se začal vyrábět po druhé světové válce a je určen jak pro domácí trh, tak na export. Dalšími druhy jsou: Laško light, Laško tmavé, Laško nealko či Elixír – pivo s vysokým obsahem alkoholu (7,6 %).

Hospodaření pivovaru je v posledních letech stále ztrátové a dluhy jsou nyní vyčísleny na celkem 360 mil. euro, takže se počítá s jeho prodejem v co nebližší době. A vzhledem k tomu, že se jedná o největší podnik v Lašku, který zaměstnává na 300 lidí, je základním cílem, aby byl provoz zachován, lidem zůstala práce a Slovincům jejich tradiční nápoj.

Zdroj: www.asz.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT