Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

První pivo od nového sládka si můžete dát v květnu
15. 3. 2009
t
Sedm let vařil Jaroslav Svoboda v nymburském pivovaru Postřižinské pivo. Nyní odchází do důchodu a řemeslo předává svému nástupci, Bohumilu Valentovi. „Nový sládek musí být lepší než ten starý. Myslím, že může přinést nové nápady,“ říká Jaroslav Svoboda.

Ani po svém odchodu na Postřižinské pivo nezanevře a jeho kvalitu bude dále sledovat. Pod jeho rukama tu vznikala piva běžná i ta s různými příchutěmi, jako například malinovou, oříškovou, griotkovou.

„Speciality jsme dělali při různých pivovarských akcích. Příliš se to ale nechytilo,“ podotkl Jaroslav Svoboda.

Jeho nástupce Bohumil Valenta se pivovarnictví věnuje už po léta, dělal podsládka například v kutnohorském pivovaru. Když dostal nabídku jít dělat sládka do Nymburka, přijal ji.

„V pivovarech se pohybuji už od školy. Vystudoval jsem Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, přímo obor pivovarství a sladařství,“ uvedl Bohumil Valenta.

Jeho cílem je zachovat dobrou chuť piva, které vařil jeho předchůdce, a stále ji vylepšovat. Nevyloučil ani to, že by se zákazníci mohli dočkat novinek.

Zákazník nesmí změnu poznat V pivovaru je Valenta už od února. Až do konce března mu předchozí sládek předává řemeslo a zkušenosti. „Pivo je od uvaření ještě asi měsíc ve sklepě, takže pivo uvařené pod mýma rukama by lidé poprvé mohli ochutnat v květnu,“ řekl Bohumil Valenta.

Podle ředitele pivovaru Pavla Benáka by výměna sládků neměla pro zákazníky znamenat žádnou změnu. „To je věc, kterou zákazníci v podstatě nesmí poznat. Změna sládka se na pivu nesmí nijak podepsat,“ podotkl Benák.

Nymburský pivovar letos slaví 114 let své novodobé historie. Vaří šest druhů světlých piv, jedno pivo tmavé a speciály. Nyní se chystá vařit silnější pivo, než je stávající třináctistupňový Bogan. Důvodem je především poptávka po silnějším pivu na německém trhu. Právě export by měl být jedním ze způsobů, jak zastavit klesající prodej Postřižinského piva. Pivovar získal v Německu nového obchodního partnera, který si silnější pivo žádá.

„Je možné, že půjdeme ve stupňovitostech podstatně výš. Na druhou stranu pak nevím, jestli zůstane Bogan. Dělat tolik speciálů by asi nebylo rentabilní,“ řekl ředitel.

(zdroj: iDnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT