Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Jihočeská piva na táborských pivních slavnostech propadla
9. 2. 2009
t
19. ročník Reprezentačních slavností piva v Táboře během čtyř dní navštívily více než čtyři tisícovky lidí. Rekordní byl i počet 68 domácích i zahraničních pivovarů, které soutěžily v degustačních soutěžích ve 13 různých kategoriích o titul Česká pivní pečeť.

O vybraných výsledcích soutěže informoval hlavní organizátor Alois Srb: "V kategorii světlé výčepní zvítězilo pivo Pernštejn z pardubického pivovaru, v kategorii světlý ležák zvítězilo jedenáctiprocentní pivo Medium z pivovaru Starobrno, kategorii světlý ležák premium zvítězil Jubilejní ležák z Královského pivovaru Krušovice. Velice oceňuji i vítězství mezi velkými a malými pivovary pivovaru Hubertus z Kácova, který vyhrál v kategorii kvasnicových piv."

Jihočeské pivovary letos podle Srba dopadly velice špatně, mimo druhého místa v kategorii polotmavých piv pivovaru Regent se žádné pivo na medailových místech neumístilo.

Poprvé v historii se stalo, že by pivovar uspěl se všemi soutěžními vzorky. Letos se to podařilo minipivovaru Modrá hvězda z Dobřan, který si z Tábora odváží v kategorii minipivovarů hned dvě první místa za světlou dvanáctku Dobřanská hvězda a stejnojmennou tmavou čtrnáctku.

Sládek Petr Petružálek prozradil, jaký je recept na dobré pivo: "Prioritní je dezinfekce a čistota. Pivovar také musí mít majitele, který podpoří investice. V Dobřanech vyrábíme 8 druhů piv a k tomu je potřeba kapacita, aby se piva mohla nechat uležet a uzrát. Například naše sedmnáctka zraje až 50 dní a kapacita musí být vždy taková, aby pivo dobře uzrálo. Snažím se dělat pivo s vyváženou chutí, nefiltrované, nepasterizované, prostě v přírodním stavu bez chemických přísad."

(Zdroj:www.rozhlas.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT