AKTUALITY
5. 2. 2009
t
Degustátoři jsou zajedno: největší vliv na chuť piva má kvalita vody.
Víno nepijí! Tak zní verdikt odborné poroty, která včera na slavnostech piva pokračovala v hodnocení kvality „tekutého chleba“.
„Víno sporadicky, jen když už není co jiného pít. Určitě vede pivo a
pak nějaká kořalka jako kalvádos,“ shoduje se s ostatními degustátory
Mojmír Velký z Vojtkovic na Moravě,
který je majitelem a sládkem tamního minipivovaru Koníček. Založil ho
před třemi lety. „Máma má hospodu a já se v oboru sladovnictví vyučil.
Řekl jsem si tedy, proč pivo kupovat, když ho můžu vařit. Odbyt máme
zejména u hospod a soukromých zakázek,“ vysvětlil.
S polotmavým pivem se včera dokonce probojoval na páté místo, mezi
velké pivovary. Na táborských slavnostech je nováčkem, a tak se přijel
především seznámit.
Cizí chutě? Ne!
Včera se do rukou degustátorů dostaly světlé ležáky, piva tmavá a polotmavá.
Hodnocení je pro odborníky velice náročné.
„Vzorků je hodně. Musím říct, že nám pořadatel pan Srb dává zabrat. Je
těžké udržet si smysly, zejména chuť a čich, v plné kondici a
soustředěnosti,“ říká výrobní ředitel krumlovského pivovaru Eggenberg
Rostislav Zagora. Vysvětlil, že pivo nesmí mít hlavně cizí vůně a
příchuti jako kyselost či máslovitost. Pokud to ovšem není záměr, jako
je tomu u některých belgických piv.
„Ve světě
jsou různé příchuti piva běžné. V Čechách jsou ale spotřebitelé stále
konzervativní, i když mezi mladými už začínají tato atypická piva
nabírat na oblibě,“ doplnil sládek Radek Bařtipán z Pivovaru Žatec.
Voda nad zlato
Na kvalitu piva má podle pivovarnických odborníků největší vliv voda.
„Bez ní dobré pivo uvařit nelze. Pro světlá piva je ideální měkká. My ji máme přímo z hor," tvrdí Velký.
„Důležité jsou všechny ingredience. Slad, voda a hlavně český chmel,“
podotýká Zagora. Podle něj i Bařtipána se ve finále chutě piva nejvíc
liší poměry látek.
„To je to, co nadnárodní pivovary odbourávají. Pivo je jako svíčková,
všichni mají stejné suroviny, ale jinak je namíchají,“ dodal Bařtipán.
Prozradil, že jejich žatecký pivovar bere dokonce slad na tmavé z
táborské výrobny.
Všichni oslovení degustátoři se na závěr shodli, že nejlepší pivo je to jejich a že jediné poctivé pochází z malých pivovarů, kde se vaří podle tradičních receptur.
(Zdroj:Táborský deník)
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...