Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Plzeňský Prazdroj letos zrecykluje veškerý odpad. Začne kompostovat i etikety
5. 5. 2012
t
Lídr českého pivovarnického trhu Plzeňský Prazdroj slibuje, že během letošního roku najede na provoz se zcela nulovou produkcí odpadu. Jinými slovy, veškerý odpad, který vznikne při výrobě a distribuci piva, bude pivovar schopen kompletně zrecyklovat.

"Nalezli jsme způsob kompostování etiket z lahví, s nimiž byl až dosud problém,“ uvedla na konferenci o společensky odpovědném podnikání, která se konala na půdě Senátu, ředitelka firemních vztahů a komunikace Prazdroje Drahomíra Mandíková.

I další pivovary se snaží, aby většina jejich odpadů byla druhotně využita. „Náš pivovar v roce 2011 vyprodukoval 27 500 tun odpadu, z nichž bylo k recyklaci předáno 27 000 tun,“ řekl HN Zdeněk Prokop, technik ochrany životního prostředí v Budějovickém Budvaru. Také jeho firma v současnosti zavádí recyklaci pivních etiket. Firma je předává k dalšímu zpracování na papírenské výrobky.

„Naše společnost dlouhodobě recykluje či dále zpracovává více než 99 procent veškerých odpadů vznikajících při výrobě piva v našich pivovarech v Praze a Ostravě,“ uvedla Edita Šilhánová z Pivovarů Staropramen (dvojka na trhu). Konkrétní příklady recyklace ale nechtěla upřesnit.

„Pivovary mají výhodu v tom, že vyrábějí pivo, což je přírodní produkt. Tím pádem je i odpad přírodní a lze ho druhotně využít, ať už jako hnojivo, nebo ke kompostování,“ řekla HN Mandíková.

Prazdroj vyprodukuje ročně přes 160 tisíc tun odpadu, který lze z valné většiny druhotně využít. Kvasnice a sladovnický ječmen se využívají jako krmivo v zemědělské výrobě a čistírenské kaly se přimíchávají jako hnojivo do půdy. Odpadní filtrační křemelina je vhodná k zaorání a zlehčování půdy na rekultivovaných územích.

Česko obecně není ještě v efektivním nakládání s odpady příliš zdatné. Podle statistik Evropské unie končí v tuzemsku 68 procent odpadu na skládkách. Další významná část je spalována (16 procent), recyklována (14 procent) a pouhý zlomek jde ke kompostaci (dvě procenta).

Ekologické nakládání s odpady a recyklace, které zatím nejsou mezi českými firmami příliš populární, vyžadují podle Mandíkové obrovské úsilí a finanční investice. „Stále hledáme nové inovativní způsoby nakládání s odpady. Většina přelomových návrhů pochází od lidí, kteří znají chod pivovaru,“ dodává manažerka Prazdroje.

Autor: Lucie Hrdličková, zdroj: byznys.ihned.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT