AKTUALITY
5. 5. 2012
t
Lídr českého pivovarnického trhu Plzeňský Prazdroj slibuje, že během letošního roku najede na provoz se zcela nulovou produkcí odpadu. Jinými slovy, veškerý odpad, který vznikne při výrobě a distribuci piva, bude pivovar schopen kompletně zrecyklovat.
"Nalezli jsme způsob kompostování etiket z lahví, s nimiž byl až dosud problém,“ uvedla na konferenci o společensky odpovědném podnikání, která se konala na půdě Senátu, ředitelka firemních vztahů a komunikace Prazdroje Drahomíra Mandíková.
I další pivovary se snaží, aby většina jejich odpadů byla druhotně využita. „Náš pivovar v roce 2011 vyprodukoval 27 500 tun odpadu, z nichž bylo k recyklaci předáno 27 000 tun,“ řekl HN Zdeněk Prokop, technik ochrany životního prostředí v Budějovickém Budvaru. Také jeho firma v současnosti zavádí recyklaci pivních etiket. Firma je předává k dalšímu zpracování na papírenské výrobky.
„Naše společnost dlouhodobě recykluje či dále zpracovává více než 99 procent veškerých odpadů vznikajících při výrobě piva v našich pivovarech v Praze a Ostravě,“ uvedla Edita Šilhánová z Pivovarů Staropramen (dvojka na trhu). Konkrétní příklady recyklace ale nechtěla upřesnit.
„Pivovary mají výhodu v tom, že vyrábějí pivo, což je přírodní produkt. Tím pádem je i odpad přírodní a lze ho druhotně využít, ať už jako hnojivo, nebo ke kompostování,“ řekla HN Mandíková.
Prazdroj vyprodukuje ročně přes 160 tisíc tun odpadu, který lze z valné většiny druhotně využít. Kvasnice a sladovnický ječmen se využívají jako krmivo v zemědělské výrobě a čistírenské kaly se přimíchávají jako hnojivo do půdy. Odpadní filtrační křemelina je vhodná k zaorání a zlehčování půdy na rekultivovaných územích.
Česko obecně není ještě v efektivním nakládání s odpady příliš zdatné. Podle statistik Evropské unie končí v tuzemsku 68 procent odpadu na skládkách. Další významná část je spalována (16 procent), recyklována (14 procent) a pouhý zlomek jde ke kompostaci (dvě procenta).
Ekologické nakládání s odpady a recyklace, které zatím nejsou mezi českými firmami příliš populární, vyžadují podle Mandíkové obrovské úsilí a finanční investice. „Stále hledáme nové inovativní způsoby nakládání s odpady. Většina přelomových návrhů pochází od lidí, kteří znají chod pivovaru,“ dodává manažerka Prazdroje.
Autor: Lucie Hrdličková, zdroj: byznys.ihned.cz
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...