Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Na hradě Velhartice otevřou unikátní hradní pivovar
16. 4. 2012
t
Romantický hrad Buška z Velhartic je jednou z nejnavštěvovanějších památek Plzeňského kraje. Svoji hradní bránu otevřel turistům opět na počátku dubna. Na co se mohou návštěvníci hradu letos těšit? Kromě tradičních akcí i na spoustu novinek. Tou nejdůležitější je bezesporu otevření hradního pivovaru.

"Zásadní událostí bude otevření hradního pivovaru. Po desítkách let náročných rekonstrukcí budou moci návštěvníci hradu konečně navštívit jeho interiéry. Povedlo se najít i provozovatele restaurace, takže si na Velharticích budete moci dát pivo i něco dobrého k snědku. Pivovar bude ale zároveň sloužit nejrůznějším kulturním aktivitám, především výstavám a koncertům. Slavnostní otevření je naplánováno na 4. května 2012," informuje průvodce z Velhartic Lukáš Kopecký.

Rekonstrukci objektu ocenila i řada odborníků a byla dokonce nominována do soutěže o Stavbu roku Plzeňského kraje 2011. Vaření piva by se měla věnovat i některá z akcí, kterou chystá hrad pro své návštěvníky.

Jaké akce čekají letos návštěvníky?

Také letos se pod hradbami velhartického hradu usídlí Dvůr hradecké královny. O víkendu 9. a 10.června se na velhartickém hradě můžete těšit opět na Štíty stříbrného lva, unikátní akci s ukázkou stanového ležení zemského vojska z poloviny čtrnáctého století.

Na počátku srpna začínají na hradě oblíbené noční prohlídky a 1. září se můžete těšit na program v rámci celorepublikové Hradozámecké noci. Tradiční Zamykání hradu bude opět poslední říjnový víkend. "V pivovaru bude k vidění výstava o Karlu Zemanovi a jeho tvorbě pro děti. A v neposlední řadě, opět bude probíhat soutěž Šumavské trojhradí," doplňuje dále Lukáš Kopecký a upozorňuje, že i v letošním roce se vstupné nezvýšilo.

Zdroj: qap.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT