Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivní konzervy s nekonečnou trvanlivostí? Na to si v Kácově nehrají
3. 4. 2012
t
Na rozšířenou nabídku sortimentu a tradičně kvalitní recepturu vsadili před blížícími se velikonočními svátky kácovští pivovarníci. Žádaná značka Hubertus se tak v těchto dnech rozšířila o třináctistupňový tmavý speciál a o jedenáctistupňový světlý ležák.

V případě takzvaného černého piva sice nejde o žádnou novinku, protože ho v Kácově na Kutnohorsku už několik let vaří jako sváteční chuťovku vždy na Velikonoce a Vánoce, ale letos poprvé se začalo jako filtrované stáčet také do skleněných lahví a distribuovat prostřednictvím jednoho z obchodních řetězců po celé České republice. A to dokonce v kartonových obalech, v takzvaném rodinném balení po šesti kusech.

„Náš sládek dostal zadání, že tmavý speciál musí chutnat úplně všem, což se dle mého názoru povedlo,“ usmíval se obchodní ředitel kácovského pivovaru Jan Matějka.

A nezapomněl zmínit, že zatímco některé pivovary uvaří nejdříve světlé pivo a pak ho ztmaví pomocí barviv, v případě Hubertusu funguje tradiční receptura na bázi speciálního sladu. „Je to sice dražší varianta, ale kvalitnější a poctivější, proto je naše pivo tak dobré,“ doplnil svého kolegu sládek Josef Zvoník.

Jak oba zástupci kácovského pivovaru uvedli, za nějaký čas by rádi vařili toto prémiové pivo po celý rok. „Ale to zatím není možné z kapacitních důvodů, dokud nebude dokončena další etapa rozšiřování ležáckých sklepů,“ shodli se.

Medium jako naprostá novinka

Absolutní novinkou, s kterou Kácovští vyrukovali před Velikonocemi, je světlý ležák medium. „Zvýšená poptávka trhu nás inspirovala, abychom rozšířili naše portfolio i o tento výrobek,“ dodává ekonom Jan Matějka. Tento druh piva je k dostání jak v lahvích, tak v sudech.

Loňský rok byl pro Pivovar Kácov zlomový, neboť v roce desátého výročí obnovení výroby piva v Kácově, vyšel na trh s novinkou pivem ve skleněných lahvích. A podle prvních ohlasů to byla sázka na dobrou kartu. „Dokázali jsme, že i „lahváč“ může chutnat jako točené! A to také díky tomu, že distribuujeme na trh čerstvé pivo, a lidé tak nemusí kupovat „pivní konzervy“ s nekonečnou trvanlivostí, jak tomu ve většině případů bývá,“ zdůraznil Matějka.

Pivovar Kácov

Pivovar Kácov se nachází v malebném údolí řeky Sázavy, na jejímž břehu stojí již od roku 1457. S touto řekou je pivovar odnepaměti velmi úzce spjat.

Zatímco v dřívějších dobách střibropěnná Sázava poháněla kola pivovarského mlýna, dnes k branám pivovaru přináší početné skupiny vodáků, pro něž se tento „vodácký“ pivovar stal již neodmyslitelnou zastávkou na jejich plavbě.

Řeka ale umí být i nevyzpytatelná a krutá, a tak pivovar na jejím břehu bývá téměř každoročně zasažen menší či větší povodní.

V kácovském pivovaru úzkostlivě lpí na tradici, a proto je místní výroba piva názornou ukázkou klasické české technologie, která spočívá zejména v přípravě celosladových várek klasickým dvourmutovým způsobem na celoměděné dvounádobové varní garnituře.

Pečlivě se dbá i na výběr suroviny, takže je pivo Hubertus vyráběno ze sladů z nedaleké humnové sladovny, z chmele výhradně českých odrůd a samozřejmostí je voda z vlastních studní.

Hlavní kvašení, tak jak se na tradiční český pivovar sluší a patří, probíhá na spilce v otevřených kádích procesem spodní fermentace. Poté je pivo sesudováno do ležáckých tanků, ve kterých probíhá proces dokvašování po dobu několika týdnů až měsíců.

Velkou zajímavostí a návštěvnickou raritou je pak umístění těchto ležáckých tanků v původních historických sklepích, které obklopují, svým stavebním charakterem, jedinečnou historickou lednici, tedy místnost, do níž se v zimním období natěžila zásoba ledu, která sloužila pro chlazení sklepů, spilky i hospod v průběhu celého roku.

Místní pivovarníci odmítají pivo pasterovat, tedy poškozovat jej vytržením z onoho několika týdenního klidu ležáckého sklepa zahřátím na vysokou teplotu.

Aby však byla u kácovského piva Hubertus dosažena potřebná trvanlivost, je zde místo pasterizace umístěn unikátní mikrofiltr, což je moderní přístroj s membránovou technologií, kterým lze pivo citlivě ošetřit tak, aby nestrádaly chuťové ani zdraví prospěšné látky.

Autor: Luboš Hájek, zdroj: kutnohorsky.denik.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT