Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Jihlavská jedenáctka byla vloni Pivem roku
20. 1. 2012
t
Jihlavský pivovar Ježek získal v loňském roce prestižní cenu Pivo roku za svůj jedenáctistupňový ležák. V čem vlastně spočívá tajemství jeho úspěchu?

Ocenění Pivo roku není pro pivovar Ježek žádnou výjimkou. Podobné odborné ceny sbírá totiž ceny poměrně často. Například v odborně degustační soutěži  ”Dočesná” v Žatci získalo jedenáctistupňové pivo z Jihlavy v letech 1994 a 1995 první místo. V roce 1996 získalo ve velké konkurenci  jihlavské destistupňové pivo pěkné třetí místo a v roce 1997 obdržely třetí místo jihlavská desítka a tmavá jedenáctka. Mezi nejvýznamnější ocenění roku 2000 patří Stříbrná česká pečeť v kategorii jedenáctistupňový světlý ležák , která byla udělena v Táboře odbornou degustační porotou. A takto by se dalo v úspěších firmy pokračovat.

Z posledního období patří k největším úspěchům jihlavského pivovaru vítězství Jihlavského Grandu 18 v soutěži speciálních a neobvyklých piv při festivalu Znojemský hrozen 2010.

O tom, že je jihlavské pivo kvalitní, svědčí i pravidelné dodávky do Itálie, Německa, Rakouska i Švédska, přičemž výčet zahraničních odběratelů se v blízké budoucnosti ještě rozšíří. Je to dáno velkým důrazem na technologii výroby.

Technologické změny

Právě výroba přitom prošla zásadní proměnou. Pod tlakem náročného českého spotřebitele a ve snaze důrazněji se prosadit na českém trhu se vedení pivovaru rozhodlo přejít na moderní způsob výroby pomocí cylindro-kónických tanků. K tomuto rozhodnutí přivedla management nejenom vlastní dlouholetá praxe, ale i pozitivní zkušenost ostatních českých pivovarů.

Pivo z “CK” tanků se vyznačuje mimořádnou stálostí chuti a kvality a zvýšenou trvanlivostí, což ocení zejména jeho prodejci. Velká péče byla věnována zachování tradiční chuti jihlavského Ježka tak, jak ji již dlouhá léta příznivci jihlavského zlatého moku znají. V zájmu dosažení maximálních výsledků byl ke spolupráci přizván i Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze, který monitoruje výrobu ve všech technologických uzlech a také sleduje kvalitu finálního produktu.

Ekologie rodinného pivovaru

Značný důraz je kladen na životní prostředí. Nevhodné chlazení čpavkem bylo nahrazeno ekologickým médiem, důvodem byla i skutečnost, že se pivovar nachází na okraji historického jádra a v centru městské zástavby.

V obchodní politice se učinil zásadní krok směrem k zákazníkovi. Pivovar usiluje o vybudování “rodinného” vztahu mezi zákazníkem a pivovarem. Síť obchodních zástupců pravidelně navštěvuje odběratele, pomáhá organizovat kulturní a propagační akce a řeší případné problémy.

Autor: Tomáš Pohanka, zdroj: regiononline.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT