Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Poddžbánský pivovar má venkovské kouzlo
17. 8. 2011
t
Krušovice a jeho vyhlášený pivovar zná asi každý. A přitom celkem nedaleko v obci Mutějovice stojí Poddžbánský pivovar, který v mnoha ohledech svého konkurenta zastíní.

V prvé řadě kvalitou kvasnicového piva. Zdejší sládek připravuje světlou desítku a dvanáctku, kterou nabízí i v tmavé variantě.

Jednoduchý interiér restaurace připomíná vše dobré, co máme rádi na slušných venkovských hospodách. Tady vsadili na světlé dřevo. A udělali dobře. Na zdech poutají pozornost rámečky se starými pivními etiketami. Tato vtipná a přitom vhodná výzdoba ukazuje onu krásnou českou pivní tradici. V případě nudy, jež tady ale opravdu nehrozí, můžete strávit příjemnou čtvrthodinku pročítáním všech názvů a dat. Mnohé značky totiž upadly do dávného zapomnění.

Užitečnější je ale prostudovat jídelní lístek. Bytelný dřevěný stůl je totiž přímo stvořený k hodování.

Ochutnali jsme celkem tři jídla. Vepřová panenka byla krásně šťavnatá a vynikající hranolky kuchař vyrobil z čerstvých brambor. Tudíž se nejednalo o přesmažený prefabrikát, nýbrž o poctivou přílohu. Stejně tak jako v případě obligátního smažáku. Mnohde ho dostanete připravený z polotovaru.

Zde však ctí klasiku se vším všudy, navíc doplněnou o vynikající šťouchané brambory. Do třetice se na náš stůl sneslo dřevěné prkýnko s uzenými žebírky, křenem, hořčicí a okurkami. Obrovská kilová porce vyžaduje buď velký hlad, nebo více strávníků. Najednou se zkonzumovat nedá. Voňavé a výtečné uzené ale nepotřebuje dalšího komentáře. To se musí ochutnat.

Přesto všechno sympatické meníčko setrvává ve zvláštní směsici několika kuchyní. Vedle vlaštovek typu krkovička marinovaná v místním pivu se bohužel vyskytují i nesmyslnosti jako tiramisu. Přitom místní lesy přímo vybízejí k borůvkovým koláčům. Na druhou stranu vše pochází z dobrých surovin a je kvalitně zpracováno.

K výčtu pozitiv bych přidala i obrovskou zahrádku s venkovním posezením a možnost ubytovat se přímo v areálu pivovaru. Krásná krajina Rakovnicka láká k romantickým toulkám.

Můžete chodit pěšky, či jezdit na kole. Ovšem všechny cesty povedou stejně zpátky do pivovaru. Je tam totiž báječně.

Autor: Martina Bittnerová, zdroj: volny.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT