Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Ve Štáhlavech otevřeli desátý minipivovar na Plzeňsku
7. 7. 2011
t
Ve Štáhlavech u Plzně vznikl už desátý minipivovar v Plzeňském kraji. Pivovar Radouš na návsi v obecním domě, bývalé zpracovně masa, nabízí tři druhy dvanáctistupňových piv, mezi nimiž také Pilsner Ilgner, tedy světlý ležák plzeňského typu. Má roční kapacitu necelých 250 hektolitrů, řekl to majitel pivovaru a sládek Vilda Ilgner, který vlastní piva vyvíjí už od roku 2008 a deset let vyrábí ve stejném objektu také známé mošty.

Druhým pivem je tmavší Nový ležák, novinka vytvořená experimentováním, která měla úspěch na nedávném pivním festivalu v Dýšině u Plzně. Třetím je Radoush Stout, černé pivo irského typu. Tyto piva už se čepují také v Praze a budou k dostání i v Plzni a Blovicích.

Do měsíce nabídne majitel světovou novinku "Viliem Šejkspír", tak jak mu občas manželka říká, když je "moc chytrý". "Jde o takzvaný intuitivní ležák, který bude pokaždé jiný podle nálady sládka. Lidé tak budou vždy zvědaví, co jsem jim připravil," dodal Ilgner, který nakoupil pivovarskou technologii od litvínovské firmy Tomáš Remeš.

Časem plánuje pivovar rozšířit a probourat se do sklepa. S restaurací nepočítá, pivo mohou lidé ochutnat přímo ve varně, na sousední zahrádce anebo si ho odnést v PET lahvích. Vaří výhradně z moravského sladu v Záhlinicích, kde nakupuje většina minipivovarů. Podle Ilgnera mají jeho piva zvláštní barvu, protože neobsahují karamel, který přebije "výborné chuťové složky sladu".

Zájem o jeho piva už projevil albánský právník, který chce vybudovat pivovar v Tiraně, podobně jako v Buzuluku ruský podnikatel.

Podle něj je stále v kraji místo pro minipivovary, určitě například v Domažlicích, Klatovech a v Tachově, kde dosud chybí. "V těchto městech se vždy uživí," uvedl. Piva od velkovýrobců budou podle Ilgnera stále pro řadu lidí cenově dostupnější, kdežto cena nápojů od nejmenších výrobců by se měla pohybovat nad 30 korunami za půllitr. Štáhlavská piva stojí 28 až 30 korun, což je "vzhledem k tomu, že jde o rukodělné pivovary trochu podceněno". Průměrná cena plzeňské dvanáctky Pilsner Urquell je vyšší.

Autor: Václav Prokš, zdroj: zpravodajstvi.plzen.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT