Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Oktoberfest letos podraží, tuplák bude za 218 korun
9. 6. 2011
t
Cena litrového tupláku piva letos na mnichovských pivních slavnostech Oktoberfest poprvé přesáhne hranici devíti eur (zhruba 218 korun). Oficiálně se ceny zlatavého moku budou pohybovat v rozmezí od 8,70 do 9,20 eura, oznámila ve čtvrtek mnichovská radnice.

Město ceny ovlivňovat nemůže a majitelé pivních stanů zvýšení zdůvodňují rostoucími náklady na mzdy a na bezpečnost. "Potřebujeme dodatečné příjmy, abychom pokryli dodatečné výdaje ve výši až 150.000 eur," řekl agentuře DPA mluvčí oficiálních pivních podniků na Oktoberfestu Toni Roiderer. Loni stálo nejlevnější pivo na Oktoberfestu 8,30 eura a nejdražší 8,90 eura. Pivo tak zdražilo v průměru o 3,7 procenta. Podraží rovněž nealkoholické nápoje. Například litr stolní vody letos bude v průměru za sedm eur oproti loňským 6,80.

Německý svaz proti šizené míře zvyšování cen piva ostře kritizoval. "Zdražování je neoprávněné," řekl mluvčí svazu. "Nesmíme zapomínat, že jde o lidovou slavnost," zdůraznil.
Mnichovský primátor Christian Ude zahájí Oktoberfest naražením prvního sudu 17. září. Největší slavnosti piva na světě potrvají do 3. října.

Zdroj: tyden.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT