Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivnice oslavila první výročí znovuzrození
8. 12. 2008
t
V pátek si zřejmě nejznámější českobudějovická pivnice – Masné krámy, připomněla, že právě uplynul jeden rok od otevření po náročné rekonstrukci.

Masné krámy.

„Pro návštěvníky jsme připravili speciální narozeninovou nabídku, abychom jim poděkovali za celoroční přízeň,“ řekl k výročí Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru, n. p.
 

Hosté si mohli mimořádně pochutnat třeba na pečeném selátku nebo uzené šunce od kosti, které se porcovaly přímo v prostoru restaurace.
 

Masným krámům se podařilo navázat na slavnou tradici a během uplynulého roku se těšily velkému zájmu zákazníků. Letos tam hosté vypili přes 1360 hektolitrů čepovaného piva. Většinu objemu piva tvořil „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar, který se točí přímo ze čtyř pivních tanků, usazených hned za výčepem.
 

Z pokrmů má největší úspěch tradiční česká kuchyně: pivovarský guláš, staročeská vepřová pečínka a grilovaná vepřová žebra.
 

Při náročné rekonstrukci, která odstranila škody z povodní v roce 2002, se uplatnily tradiční materiály – dubové dřevo, přírodní kůže nebo černý matný kov.
 

Některým hostům se i tak po předpovodňové podobě pivnice zasteskne. „Je to hezké, nové, pivo dobré, všechno je v pořádku, ale není to tam útulné, jako to bývalo. Chodil jsem tam s tátou už jako kluk,“ poznamenal včera Zbyšek Vopátek z Českých Budějovic.
 

Pro všechny fandy pivnice však bylo její znovuotevření před rokem srdeční záležitostí. „Vždy jsem sem chodil s kamarády. Teď jsem se přestěhoval z Budějovic, ale když jsem tady za dcerou vždycky se na jedno stavím, to si neodpustím. Opravené jsou krásně,“ říká na adresu „Masných“ Jaroslav Šíma, který dnes žije v Táboře.
 

Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na přelomu 19. a 20. století vznikla ve městě nová jatka a v Masných krámech se potom prodávalo v jednotlivých kójích nejrůznější zboží.
 

Na pivnici byly Masné krámy přestavěny v roce 1953, a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni.

 Vede unikát

V Masných krámech se přesně za rok od otevření vytočilo už 1560 hektolitrů piva. Jen za letošek to bylo 1363 hektolitrů. Jednoznačně nejvíc si objednali hosté kroužkovaného ležáku, který se zde čepuje rovnou z tanků. Vytočilo se ho celkem 1364 hektolitrů.

(zdroj: Českobudějovický deník)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT