Na počátku byla nechuť k německému pivu, které se v Ostravě jako jediné
na konci 19. století vařilo. Čeští vlastenci se usnesli, že si uvaří
vlastní. A 24. října 1897 založili Český akciový pivovar v Moravské
Ostravě.
První várku Ostravaru v pivovaru uvařil sládek už na jaře roku 1898. Od
té doby se ostravské pivo vaří dodnes. Je spočítáno, že za více než
stoletou historii se vypilo 6,4 miliardy půllitrů tohoto piva. Ostravar
nyní patří k deseti největším pivovarům v zemi. A chuť vařeného piva je
prý stabilní.
„Recepturu předáváme z generace na generaci. Přistupujeme k ní jako k
dědictví, které je důležité zachovat a střežit,“ říká na téma Ostravar
tehdy a dnes vrchní sládek pivovaru Richard Kornas. Podle něj je chuť
Ostravaru stále specificky hořká.
Zlaté časy zažíval podnik ve dvacátých letech minulého století. Kola
průmyslu se na Ostravsku točila naplno a dělníci mívali ohromnou žízeň.
A na starých fotografiích vypadá výroba piva jako idyla. Sympatičtí
chlapíci s vyhrnutými rukávy neváhali na pivní sudy napsat jednoznačné
motto: kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Je svým způsobem unikátní,
že název Ostravar, stejně jako kůň, kterého má Ostrava ve znaku, se bez
problémů zachovaly dodnes. Nakonec i kůň ve znaku pivovaru svědčí kromě
jeho názvu o velkém sepnutí s městem.
Ostravar proti Radegastu
A Ostravar si tu méně, tu více úspěšně vedl i v letech, kdy slovo
konkurence se takřka nevyskytovalo ve slovníku. Ostravské hospody v
dobách normalizačních čepovaly až na malé výjimky jako opavský Zlatovar
či Plzeň pouze dvě značky: Ostravar nebo Radegast z nedalekých Nošovic.
„Pivaři se dělili na dva zásadní tábory. Byli ti, kteří pili jedině
Ostravu, a druzí zase takoví, kteří byli jedině na Radka,“ líčí
pradávnou rivalitu dvou táborů ostravský pivní skaut a zároveň pamětník
Jaromír Trčka. Ostravar byl tehdy součástí národního podniku
Severomoravské pivovary.
Oba tábory podle něj měly řady argumentů, proč právě pít jenom to jedno
pivo a nepít to druhé. Každý upřednostňoval hořkost právě toho svého
moku. „Důrazným argumentem také bylo, jak se člověk cítil po x vypitých
pivech na druhý den ráno,“ směje se Trčka. A pak dodává, že existoval
vlastně i třetí tábor pivařů. A to takových, kterým bylo celkem jedno,
o jakou značku se jedná, hlavně že jde o pivo.
Ostravské diskuze, zda „Radek“ či Ostrava, neutichly u mnohých
hospodských stolů dodnes, i když současné pivnice nabízejí desítky
nejrůznějších značek piv z celého Česka i zahraničí.
Dnes je Ostravar ve vlastnictví společnosti Staropramen a v minulých letech posbíral spoustu domácích cen za kvalitu piva.