Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivovar Ostravar plánuje letos do modernizace investovat 20 milionů korun
5. 3. 2011
t
V souhrnu 20 milionů korun letos zaplatí Ostravar za modernizaci svého pivovaru. Kromě modernizace spilky se pivovar letos chystá rekonstruovat propagační stanici na vlastní pivovarské kvasnice a postavit nový mlýn na ječmen.

Ostravský pivovar v těchto dnech modernizuje spilku, jednu z nejdůležitějších částí svého pivovaru. „Zatímco varna představuje srdce pivovaru, na spilce se z mladiny vyrobené na varně stává alkoholický nápoj, což je v procesu výroby piva samozřejmě klíčový okamžik,“ podtrhl význam investice vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. Celá modernizace spilky, která bude dokončena v březnu, přijde Ostravar na tři milióny korun.

"Spilka je místem, kde pivo kvasí v otevřených kádích. Ostravar totiž ctí klasický způsob výroby piva. Vycházíme z postupů, které se při výrobě piva používaly před více než 100 lety. Za těžké pancéřové dveře, které chrání přístup do spilky, může doslova jen pár vyvolených. Způsob a časová charakteristika kvašení totiž patří k nejcennějším tajemstvím, které si každý pivovar přísně střeží," uvedl Kornas.

Dodal, že o Ostravaru je obecně známo, že k výrobě piva používá technologii spodního kvašení. Jak rychle a při jakých teplotách ke kvašení dochází, však podle něj ví jen několik nejpovolanějších lidí v pivovaru.

Kvašení piva podle Kornase pivovarníci řídí neustálou změnou teploty kádí. "Každou káď proto obepíná chladicí systém, který je napojen na speciální řídící systém. Právě ten nyní Ostravar modernizuje. Na spilce se to v tuto chvíli hemží techniky, kteří musí položit deset tisíc metrů nových kabelů nutných pro měření teploty v kádích a řízení soleidových ventilů," doplnil Procházka.

Zdroj: regiony24.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT