Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Ve sklepě Radniční už voní pivo
21. 2. 2011
t
Čilý ruch se odehrává v Radniční restauraci. Její nový nájemce začíná v novém minipivovaru ve sklepě vařit světlý ležák Ignác.

Firma Fabes, jejímž jednatelem je podnikatel Miroslav Tomanec, už uzavřela s radnicí nájemní smlouvu na milion korun ročně. Tomanec podle svých slov dalších pět milionů investuje do pivovaru a asi stejně tolik do vybavení. Otevřít pro veřejnost by se restaurace mohla za dva měsíce.

Na dveřích podniku je výzva, aby se lidé pomocí sociální sítě zapojili do vylepšování restaurace. „Je to docela odvaha podnikat v takovém historickém prostoru. Určitě se přijdu podívat, až bude otevřeno,“ nahlíží dovnitř kolemjdoucí Libuše Chocholová.

Na rozdíl od ní měly JL šanci už nyní vidět předělané útroby podniku, kde býval klub Netopýr. Podsvícenou skleněnou podlahu už tu nový nájemce nechce. Město jako vlastník má asi za 165 tisíc vybudovat novou podlahu – to slíbilo ještě před dražbou.  „Tady se bude vařit čerstvé nepasterizované nefiltrované pivo a lidé budou moci přes skleněnou stěnu vidět, jak se vyrábí, a pak ho samozřejmě ochutnat,“ ukazuje Tomanec varnu a spilky, ze kterých se po týdnu kvašení pivo přečerpá se do tanků, kde zraje až 40 dní. Nájemce plánuje roční výstav 1000 hektolitrů, do budoucna zvažuje i prodávání piva v PET-lahvích.

Jméno „dvanáctce“ - Ignác (podle nedalekého kostela) - prý vymyslel zastupitel Vítězslav Schrek, se kterým chce Tomanec spolupracovat na kulturních akcích. Jelikož provozuje i kavárnu Muzeum na protilehlé straně náměstí, chtěl by uspořádat mj. letní kinokavárnu s promítáním nebo festival malých pivovarů při havířském průvodu. „Horní“ část Radniční restaurace chce Tomanec zachovat, jen mírně vylepšit.

Pivní vinař?

Firma FABES, které je někdejší ředitel Hotelu Gustav Mahler Miroslav Tomanec jednatelem, má v Jihlavě také vinárnu a vede Společnost přátel dobrého vína, se kterou pořádá tematické večery s ochutnávkou vín.

„Radniční restaurace propojuje moje vinné a pivní aktivity, což symbolicky zastupuje třeba pivo Tokaj s extraktem tokajského vína,“ vysvětluje Tomanec.

Někteří kritici se podivují názvu společnosti, která bude radniční minipivovar provozovat: Jihlavský radniční právovárečný pivovar.

Podle nich by totiž označení „právovárečný“ mělo být lukrativní označení historické posloupnosti práv várečných, která se např. u pivovaru Ježek musela složitě dokazovat.

„Chtěli jsme, aby název co nejvíce vystihoval podstatu činnosti a její lokalizaci. Samozřejmě pivovar na radnici nikdy nebyl, ale je tam teď.
Slovo „právovárečný“ odkazuje na pivo, které vařili naši předkové, právovárečníci – čerstvé, nepasterizované a nefiltrované,“ reaguje Tomanec.

Autor: Jan Mazanec, zdroj: jihlavske-listy.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT