Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

V soutěži Zlatý pohár Pivex soutěží 39 značek piv
9. 2. 2011
t
O čtyři značky piv méně než loni je v letošním 19. ročníku soutěže Zlatý pohár Pivex - Pivo 2011. Porotci budou vybírat z celkem 39 značek od 19 výrobců. Soutěž vstoupila do druhého kola. Výsledky budou vyhlášeny 1. března.

Soutěž piv se koná ve čtyřech kategoriích. Absolutní vítěz získá titul "champion zlatý pohár pivex - pivo 2011". Nejvíce piv přihlásili jejich výrobci do kategorie světlé výčepní pivo (15) a světlý ležák (16). O ceny soutěží také šest nealkoholických značek a dva tmavé ležáky. Mezi soutěžícími jsou především větší výrobci, jako Plzeňský Prazdroj, Heineken a Pivovary Staropramen. Právě tyto firmy podle odborného garanta soutěže Antonína Kratochvíle v posledních dvou letech zaznamenaly aktuálně nejhorší dva roky své existence. Naopak malé a střední pivovary zaznamenaly velký růst.
"Za celou dobu trvání soutěže se kvalita piv podstatně zlepšila. Mezi pivovary nejsou velké rozdíly, všeobecně se zlepšily podmínky. Konkurenční prostředí pivovary nutí, že každý musí vyrábět dobré pivo," uvedl Kratochvíle. Podle něj je spotřeba piva sezonní záležitostí. Kvalita piv vyráběných v zimě a po letní sezoně proto může být různá. Proto má soutěž Zlatý pohár Pivex dvě kola. Díky tomu se vyloučí statistické chyby a naopak uspějí jen piva dlouhodobě kvalitní.
Soutěž patří k nejprestižnějším v zemi. V hodnotitelské komisi vedle zástupců pivovarů usedají pravidelně také pracovníci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Praha (VÚPS Praha). V obou kolech soutěže jsou u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení. Výsledky obou kol se sčítají, přičemž se zveřejňuje pořadí piv umístěných na prvních třech místech v celkovém pořadí.
Loni v soutěži zvítězilo světlé výčepní pivo Zubr Classic. Mezi světlými ležáky zaujaly porotu Krušovice. Zvláštní cenu pro jedenáctistupňová piva získalo Starobrno Medium. Nealkoholickým pivům vévodil Radegast Birell a ve staronové kategorii tmavých ležáků uspěl Rychtář Malvaz.

Zdroj: mam.ihned.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT