Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Tankové pivnice se v Česku za 15 let rozrostly šedesátkrát
4. 2. 2011
t
Za 15 let existence obřích tanků na pivo v českých restauracích vzrostl jejich počet více než šedesátkrát. Ještě na začátku roku 1996 fungovalo v ČR pouze 12 tankových hospod, letos zhruba 740. Na prodeji čepovaného piva se už podílejí jednou desetinou.

Informoval o tom manažer technického servisu Plzeňského Prazdroje Daniel Janeček. Český boom je podle něj evropským fenoménem. Růst prodeje piva z obřích nádob potvrzují i pivovary Staropramen a Budvar.
Podle pivovarského experta Jana Hlaváčka nedosahují nikde ve světě tankovny takového rozšíření a propracovanosti jako v ČR. Nahrává tomu fakt, že je v Česku zvykem čepovat, na rozdíl například od amerických a britských hospod, jen málo značek piv. Podle informací ČTK je zájem o tanky dán také nižší nákupní cenou piva, než u nerezových KEG sudů, které tanky postupně z větších hospod vytlačují.
"Pivo je lepší než ze sudu, což potvrzují také naši zákazníci," řekl spolumajitel plzeňské restaurace PUB Martin Šampalík. Nápoj je podle Hlaváčka uložen v nepropustném polypropylenovém vaku s konstantní teplotou a nepřichází vůbec do kontaktu se vzduchem ani stěnou tanku, což zlepšuje jeho kvalitu a trvanlivost. Restaurace navíc nepotřebují tolik místa jako na skladování sudů a obsluha je nemusí chodit tak často narážet.
"Je-li pivo dobře skladováno a ošetřeno, není rozdíl v kvalitě z tanku nebo sudu," uvedl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Většina restaurací má nepasterizované pivo v desetihektolitrových nádobách. Nerezové tanky jsou ale vhodné jen pro vybrané hospody s velkou "výtočí", které často mají v chlazeném boxu tři až čtyři tanky. Kvalitní a dobře ošetřené pivo z nich vyrovnává mírný pokles spotřeby sudového piva.
Rekordmanem je smíchovský Restaurant Anděl, z jehož tanků se ročně vypije přes 2500 hektolitrů plzeňského ležáku. Nejčastější značkou je Gambrinus, který čepují ve 342 tankovnách. Tankové pivo je také v jedné vídeňské a devíti slovenských restauracích.
První moderní tankovna vznikla v pivnici U Korbele v Plzni. V počátcích k nim měli hospodští konzervativní přístup. Například Karel Hulata z pražské pivnice U Zlatého tygra sám objížděl pivnice s tanky, aby se přesvědčil, že neovlivní vyhlášenou kvalitu jeho moku.

Zdroj: mam.ihned.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT