Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Osobnosti českého pivovarství si připily na vydání Pivovarského kalendáře 2011
16. 12. 2010
t
Významní pivovarští odborníci RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s., Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven, a dlouholetý pivovarský technolog Ing. Ladislav Chládek, CSc., pokřtili přiťuknutím si pivem a pivovarským „Dej Bůh štěstí!“ Pivovarský kalendář 2011. Na více než 300 stránkách čtenář nalezne nejen kalendář výročí významných pivovarský, sladařských a chmelařských osobností, ale i připomenutá významných mezníků rozvoje pivovarského sektoru u nás.

Nechybí i tolik vyhledávaná kapitola Pivo, slad a chmel v tabulkách nebo řada odborných článků o surovinách potřebných k výrobě piva, o nejnovějších výsledcích bádání o pivu samotném i statě o legislativě vážící se k pivu a pivovarství. Své čtenáře si jistě najde i pasáž o historii pivovarství u nás Vzpomínky s pivní pěnou. Nepochybně vyhledávanou sekcí bude i aktualizovaný seznam pivovarů, minipivovarů a sladoven u nás nebo na Slovensku a pivovarů v Německu.
„Každým rokem si ověřujeme, že Pivovarský kalendář má své místo mezi  odbornými publikacemi a jsme rádi, že je každoročně vítán jako posel zajímavých a mnohdy nadčasových informací,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel VÚPS, a. s. „Poděkování patří všem, kteří se o jeho každoroční zrod zasloužili – od editora až po všechny autory a oceňujeme i podporu řady sponzorů, kteří publikaci pomohli na svět,“ doplnil Karel Kosař. 
„Pivovarskému kalendáři a jeho autorům se po jeho znovuzrození podařilo to, v co málokdo doufal – stal se zdrojem zajímavých, historických i aktuálních informací nejen pro odbornou veřejnost, které byl původně určen, ale i publikací, na kterou čekají i všichni další, kteří mají co do činění s českým pivem a našim pivovarským sektorem od novinářů až po milovníky piva “,  uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS. „Pro svůj obsah není jen publikací na jeden rok, ale umožňuje v ní vyhledávat řadu informací mnohem déle a našla si své trvalé místo v řadě knihoven,“ dodal Jan Veselý.
Podle významného pivovarského popularizátora a vědeckého pracovníka Dr. Zbyňka Likovského, CSc., vyšlo první vydání předchůdce pivovarského kalendáře, jak jej známe dnes, v roce 1874 v Praze pod názvem První pražský kapesní kalendář pro zájmy průmyslu pivovarnického a lihovarnického, jakož i pro vinařství, chmelařství a živnost hostinskou. Pivovarské kalendáře poté vycházely v některých obdobích více či méně pravidelně. Měly jedno společné – snažily se nabídnout především odborné veřejnosti teoretické i praktické informace z pivovarství. Významnou roli v existenci kalendářů sehrála též skutečnost, že kalendáře byly těsně spjaty s odborným časopisem pivovarníků a sladovníků Kvas, předchůdcem dnešního Kvasného průmyslu. 
Jako poslední vyšel Pivovarský kalendář 1950. O jeho obnovu se po 48leté přestávce zasloužili tehdejší výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Ing. Antonín Kratochvíle a ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s., RNDr. Karel Kosař, CSc. Nová éra pivovarských kalendářů začala v roce 1998, od té doby jsou tradiční součástí odborné i populárně-vědecké literatury pivovarského průmyslu u nás.

Zdroj: heda.bloguje.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT