Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivovar Starobrno letos dosáhne rekordního výstavu
9. 12. 2010
t
Pivovar Starobrno letos překročí hranici milionu hektolitrů vyrobeného piva. Oproti loňsku je to navýšení o zhruba deset procent. Jedním z důvodů je nová linka na plastové Maxilahve, kterou pivovar ze skupiny Heineken instaloval letos.

Den otevřených dveří v brněnském pivovaru Starobrno.

Linka na plnění piva do plastových lahví je jedinou v České republice. Stála 100 milionů korun, funguje od dubna. Při plném výkonu naplní 14 tisíc lahví za hodinu. V hlavní pivovarské sezoně běžela nonstop včetně sobot a nedělí, nyní se plastové lahve vyrábí a plní pět dní v týdnu. Jaké procento výroby piva tvoří značka Zlatopramen, která se do platových lahví plní, vrchní sládek pivovaru Tomáš Pluháček neuvedl.

Podle něj trh pivo v plastu již přijal. „Lidé zjistili, že se pivo neliší od piva v klasických lahvích, strach a averzi vůči obalu nemají. Pivo zůstává kvalitní a nekazí se. Samozřejmě ortodoxní pivaři si cestu k plastu nenajdou,“ uvedl Pluháček.

Brněnskému pivovaru rostou výstavy v posledních letech každoročně. V roce 2008 vyrobil 884 900 hl piva, loni to bylo podle informací ČTK zhruba 930 tisíc hektolitrů. Přesná čísla skupina Heineken nezveřejňuje. Současná kapacita brněnského pivovaru je podle Pluháčka zhruba 1,3 milionu hektolitrů. Také pro příští rok plánuje brněnský provoz nárůst výroby. Měl by být pěti až desetiprocentní.

Export tvoří kolem pěti procent

Starobrno je v rámci skupiny Heineken největším pivovarem. Ve své produkci překonává provozy v Krušovicích, Velké Březně i Krásném Březně. Produkce pivovaru se orientuje na Českou republiku, export tvoří kolem pěti procent. „Byli a jsme pivovar hodně zaměřený na tuzemský trh, chceme udržet to, co máme,“ uvedl Pluháček.

V Brně se nyní vyrábí kolem deseti druhů piv. Kromě Starobrna jsou to produkty značek Hostan, Zlatopramen a Zlatý bažant. Pivovar vaří i speciály. „Naším velkým úspěchem je třináctistupňové kvasnicové pivo. Od září, kdy jsme pivo začali dodávat do hospod a restaurací, jeho výroba neustále roste,“ uvedl Pluháček.

V příštím roce bude podle něj Heineken v Brně pokračovat v investicích. Chce nakoupit další dva tanky, každý na kvašení 4500 hektolitrů piva. Dnes jich má 20. Výši investice Pluháček neuvedl.

Zdroj: deník.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT