Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Vánoční piva budou vonět po citronech i skořici
28. 11. 2010
t
Dvanáctka s citronovou vůní nebo tmavá čtrnáctka ze čtyř druhů sladů. To jsou některé pivní speciály, které připravili plzeňští sládci na vánoční období.

Sládek Petr Krýsl ukazuje půllitr dvanáctistupňového kalifornského alu, který bude k dostání v Pivovarském dvoře Purkmistr v Plzni
(Sládek Petr Krýsl ukazuje půllitr dvanáctistupňového kalifornského alu, který bude k dostání v Pivovarském dvoře Purkmistr v Plzni)

Hned tři druhy nabídnou v minipivovaru Purkmistr v Plzni–Černicích. „Pro adventní období byl uvařen dvanáctistupňový adventní kalifornský ale připravený z českých sladů, chmelený kombinací oregonského a žateckého chmele a kvašený originálními kalifornskými svrchními kvasnicemi,“ říká Petr Míč z Purkmistra. Právě americký typ kvasnic dodává pivu silnou citronovou vůni a hořkou chuť s příchutí citrusů. Od druhého prosince by měl být na čepu šestnáctistupňový Vídeňský speciál. „Pivo, jež má zlatavou barvu, je uvařené převážně z vídeňského sladu, který se připravuje ze speciální odrůdy ječmene,“ vysvětluje Míč. Nápoj má výraznou chmelovou chuť.

Dvanáctého prosince pak bude naražen patnáctistupňový světlý sváteční speciál z plzeňského a karamelového sladu a žateckého chmele. Bude se jednat o silnější pivo nasládlé chuti. Od každého druhu bude k dispozici zhruba 950 litrů.

Skořicovou dvanáctku navařili před čtrnácti v minipivovárku U Sládka v Plzeňské Poděbradově ulici. K dostání bude během prosince.

Novinku chystají na předvánoční období jako tradičně i v minipivovaru Groll na Rychtářce. Tmavá čtrnáctka připravená ze čtyř druhů sladu je podle slov sládka Miroslava Kapra silné zimní pivo, které zahřeje. K dostání by mělo být od prvního prosince. Zraje již měsíc a půl.


Zdroj: Plzeňský.deník.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT