Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Nové vedení je skeptické k obnově výroby piva
21. 11. 2010
t
Budova pivovaru je v majetku města. Předchozí vedení radnice uvažovalo o tom, že výrobu by mohl obnovit společný podnik.

Nové vedení Kutné Hory nevidí příliš reálně, že se v brzké době podaří obnovit tradici vaření piva ve městě. Novou výrobu v pivovaru, který opustila společnost Heineken, chtělo předchozí vedení radnice rozjet spolu se skupinou firem. Poslední jednání se ale uskutečnila v září a od té doby město nikdo nekontaktoval. Nově zvolení radní tudíž předpokládají, že pivovar bude přes zimu prázdný a bude ho hlídat ostraha. Zároveň se bude uvažovat o dalším využití areálu, řekl ČTK místostarosta Jiří Franc (Šance pro Kutnou Horu).

Do poloviny loňského roku pivo v Kutné Hoře vařil Heineken, který vlastnil technologii. Budova pivovaru je v majetku města. Předchozí vedení radnice uvažovalo o tom, že výrobu by mohl obnovit společný podnik, který založí město spolu se švédskou firmou Peter MacLaine Reissmüller a českou Quality & Oil Company.

„Máme informace od bývalého starosty, že tu proběhla nějaká jednání se skupinou firem, naposledy se sešli v září. Což je pro mě určitým signálem, že tak velký zájem o to není,“ míní Franc. Radnice nicméně počká, zda se zájemci ještě přihlásí. Pokud se ovšem výrobu piva v Kutné Hoře nepodaří obnovit do dvou let, měl by být areál pivovaru využit jiným způsobem.

I noví radní by ovšem uvítali, kdy lokální značka kutnohorského piva zůstala zachována. „Pro rozvoj turistického ruchu by to bylo potřeba,“ uvedl další místostarosta Karel Koubský (Šance pro Kutnou Horu). Proto se podle něj zatím radnice alespoň dohodla s Heinekenem na tom, že získá předkupní právo při případném prodeji značky Dačický, jejíž výstav v poslední době klesá.

„Bylo by dobré, kdyby Kutná Hora značku Dačický získala za nějakou minimální cenu a nějaký minipivovar by tady byl,“ poznamenal Koubský. Je ale podle něj otázkou, zda by se kvůli tomu musel za stamiliony korun rekonstruovat současný areál. Malý pivovar totiž lze podle informací radnice pořídit za 15 milionů korun a obsluhovat ho zvládnou čtyři lidé.

Heineken v Kutné Hoře ukončil výrobu, protože se mu pivo Dačický vařit v pivovaru nevyplatilo, a přesunul ji do Velkého Března. Společnost část zařízení odvezla a zbytek prodala firmě, která ho chce do konce roku demontovat. Minulý měsíc její pracovníci způsobili kvůli nedbalosti požár, podle dřívějších informací napáchal milionové škody. Koubský ale uvedl, že škoda byla nakonec vyčíslena na 160.000 korun a firma ji městu zaplatí.

V Kutné Hoře ve volbách přesvědčivě zvítězila Šance pro Kutnou Horu, která sestavila koalici s TOP 09. Lídr vítězného uskupení Ivo Šanc se stal novým starostou. ODS, jež dosud město řídila, utrpěla drtivou porážku.

Zdroj: deník.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT