Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Divadelníci využívají pivovar ke kultuře
16. 11. 2010
t
Sklady, dílny, obytné prostory, případně ruiny bez účelu. Takový je nejčastěji osud bývalých pivovarů v Čechách a na Moravě.

Kdysi jich byly v provozu stovky, dnes je to jen několik desítek. V posledních letech není výjimkou, že bývalé průmyslové prostory začínají sloužit kultuře. Příkladem je osud části bývalého pivovarského areálu v Rosicích u Brna.


Objekt se nachází nedaleko středu města, poblíž rekonstruovaného zámku. Od roku 2005 jej vlastní nadšenci z Divadelního spolku Prádelna. Kulturu a zájem o historii pivovarnictví se snaží už léta propojovat.


"Aktivity kolem pivovaru nás baví. V současné době se o objekt nemusíme moc starat. Jeho stav je pěknou kulisou pro naše divadelní aktivity," řekl jeden z majitelů objektu Lukáš Volánek, který je zároveň ředitelem Kulturního informačního centra Rosice.  Spolek Prádelna v areálu pivovaru pořádá pravidelná hudební a divadelní představení.


"Pivovarský orloj"


Většina z nich se odehrává na pivovarském dvoře, který je letní scénou divadelníků. Hlavní událostí je letní festival Setkání pivovarů. Jeho součástí jsou například tematicky zaměřená divadelní představení. Loni to byl například pivovarský orloj, který se odehrával ve dvou okénkách štítu budovy.


Divadelníci se snaží zmapovat historii rosického pivovaru, který přestal pěnivý mok vařit před zhruba sto lety, a občas zkoušejí "podomácku" vařit pivo sami. Činí tak v rámci každoročních slavností. "Vzhledem k tomu, že rosické pivo nikdy nemělo speciální název, máme to privilegium svůj pěnivý mok si pojmenovat," uvedl Volánek.


Historická jména


První pojmenovali po někdejším majiteli panství Pertoldovi z Lipé Pertold, další se jmenovalo po patronce města Tekla a třetí byl Hecht, podle štiky, která je ve znaku Rosic. 
Přestože nynější podoba pivovaru, v jehož areálu se zachovala pouze část budov, je pro divadelníky dostatečně romantická, plánují v budoucnu investovat do úprav objektu.


Prvním krokem bude statické zajištění budovy. Alfou a omegou je ale získat dostatek peněz. "V objektu plánujeme i zřízení minipivovaru, který by byl v jeho přízemní části," uvedl Volánek. Kdy se tak stane, si netroufá odhadovat. Prvním krokem bude spíše zastřešení dvora.


Pravidelný červencový festival totiž už několikrát zasáhl déšť. Divadelníci také plánují odtěžení některého z ležáckých sklepů. "Zatím nám to statik moc nedoporučuje. Sklepy byly zavezeny, protože jsou pod silnicí. Na odtěžení bychom si museli nachystat větší finanční částku," dodal Volánek.

Zdroj: Tiscali.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT