Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Přichází Merlin, nové tmavé pivo z protivínského pivovaru
25. 10. 2010
t
Na pět desítek pivních značek produkují regionální pivovary sdružené v ryze české pivovarnické skupině K Brewery. Jejich rejstřík nyní obohatí prémiový tmavý ležák Merlin, který se zrodil v protivínském pivovaru.


Pivovarníci z K Brewery se nechali při výběru názvu pro nové pivo inspirovat legendární postavou z britské mytologie – mocným kouzelníkem, mágem a čarodějem z legend o králi Artušovi, rytířích kulatého stolu a meči Excalibur.

Merlin je na rozdíl od běžných tmavých piv výjimečně černý. „Při vývoji receptury piva Merlin jsme se nechali inspirovat pivem typu stout. Připravujeme ho podle speciální receptury za použití praženého ječmene. Proto jsme i název hledali na britských ostrovech, kde je tento druh piva tak populární,“ uvedl vrchní sládek pivovarské skupiny K Brewery Jiří Faměra.

Pro výrobu piva Merlin jsou kromě praženého ječmene dále použity tři druhy sladu, voda z hlubinného jezera a kvalitní chmel. Merlina lze popsat jako spodně kvašený silný tmavý ležák o stupňovitosti 12,8 % a obj. alkoholu 4,7 %, který je charakteristický černou barvou a bohatou pěnou. Do piva nejsou dle výrobce přidávána žádná umělá sladidla ani karamel.

Merlin bude na trh dodáván od poloviny října tohoto roku. Setkat se s ním bude možné především v restauracích, k dostání ale bude i v běžných obchodech balený v lahvích o objemu 0,33 l.

Zdroj: alkoholia.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT