Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Oslava Pilsner Urquellu začne U Pinkasů
5. 10. 2010
t
Pivovar připravil sto tisíc nefiltrovaných piv k výročí plzeňského ležáku

Do oslav 168. výročí zrodu první várky plzeňského ležáku se zapojí 130 restaurací a hospod v Česku. Bude tam výjimečně čepován nefiltrovaný Pilsner Urquell, kterého je připraveno 500 hektolitrů. Hosté tak mohou ochutnat atmosféru prazdrojských sklepů. Slavit se začne ve středu ve tři hodiny odpoledne v restauraci U Pinkasů.

Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka tam narazí první dřevěný soudek nefiltrovaného Pilsner Urquellu. „Nefiltrované pivo se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde filtrací a pasterizací. Zůstanou v něm tak kvasnice a pivo má plnější chuť. Obsahuje i víc vitamínů, ale musí se vypít ve velmi krátké době po stočení, a nehodí se proto pro běžný prodej,“ uvedl sládek.

„Zahájení oslav první várky Pilsner Urquellu v naší restauraci považujeme za naprosto klíčové a přirozené, vždyť právě u nás se toto pivo čepuje nepřetržitě již od roku 1843,“ řekl ředitel restaurace U Pinkasů František Novotný. U Pinkasů se též odehraje další část oslav, a to první ročník klání „Pinkasova noční můra“ - běh z pinkasovského sklepa po 45 schodech s deseti načepovanými půllitry.

Původ tohoto klání je dán historií hospody. Zakladatel restaurace Jakub Pinkas byl krejčí a nebyl svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy jako bylo například servírování piva přeléváním do půllitrů z objemných nádob na stole. Hostinský podával hostům pivo rovnou v půllitrech, které plnil přímo ze sudů ve sklepě a odtud vynášel nahoru. Touto změnou sice podstatně zvýšil kvalitu piva, ale na druhou stranu se ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů stalo se „noční můrou“ obsluhujících.

Zdroj: euroonline.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT