Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Výstřihy, kožené kalhoty a tuplák za osm eur. To je slavný Oktoberfest
27. 9. 2010
t
Tradiční festival opěvující produkci německých pivovarů slaví 200 let a udává tempo celému městu.

Litry piva, šaty s populárními hlubokými výstřihy a kožené kalhoty. A taky tisíce eur. Mnichov od půlky září do začátku října nezná jiné slovo než Oktoberfest.

Slaví jak místní, tak cizinci. V každém vagoně U-bahnu s jistotou naleznete několik návštěvníků v tradičních krojích a je jedno jestli se jedná o divoké mladíky, nebo o usedlé kmety.

Kalhoty z pravé "jelenice" se šlemi, pletené podkolenky stejně jako šaty s hlubokým výstřihem jsou v Mnichově velmi žádaným artiklem. A místní podnikatelé to moc dobře vědí.

Originální kousky pro dámy se dají pořídit za 250, ale také za 400 eur. A pánské kožené kalhoty? I tisíc eur za kus.

Samozřejmě, pro obchodníky jsou na prvním místě turisté. Místní už jsou totiž dávno vybaveni.

"Šaty? Mám doma čtvery. Občas je vytáhnu i mimo Oktoberfest," odpovídá na otázku ohledně svého odění mladá Lisa, která pospíchá do jednoho z obřích stanů za svými kamarády.

Právě stany jsou to, co do Bavorska přitahuje statisíce návštěvníků. Na Terezianské louce jich je mezi pouťovými atrakcemi a stánky s preclíkami či cukrovou vatou několik. Každý pivovar má svůj. Tuplák piva v nich stojí něco přes osm eur a uprostřed nich často hraje živá kapela.

Dostat se do obřího stanu ale není tak jednoduché, jak by se molo zdát.

Kapacita je siceněkolikatisícová, jenže, když nepřijdete včas, máte smůlu. Dovnitř se nedostanete.

"Běžte pryč. Dneska už není žádná šance dostat se dovnitř," opakuje poněkolikáté portýr u zamčených dveří venku stojícímu hloučku lačnícímu po zlatavém nápoji. Venku totiž pivo nedostanete, čepuje se jenom ve stanech.

Speciální "Oktober Preis"

S přízviskem "legendární" často spojují Oktoberfest Američané, kterých během svátku naleznete v Mnichově možná až překvapivě mnoho. Jedná se především o studenty, kteří tráví semestr ve škole v jednom z evropských měst.

Z přílivu turistů netěží jenom provozovatelé restauračních zařízení, ale samozřejmě i těch ubytovacích. Speciální "Oktober Preis" disponuje téměř každý.

Američany neznalé místních poměrů mnohdy lákají "levné" kempy. Jenže ty většinou provozují neněmecké společnosti, které si pronajmou část původního klasického kempu, kde v co největší hustotě vystaví malé stany. A jedna noc v takovém stanu vyjde i na 50 euro za noc.

Zdroj: aktualne.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT