AKTUALITY
Pivní normálnost se vrací do Česka
16. 9. 2010
t
Je to už rok, co jsem tu psal naposled. Za tu dobu se mnohé v pivu u nás změnilo. Naštěstí většinou k lepšímu.
Myslím, že zjednodušeně se dá říct, že si nemusí český pivař na poslední rok stěžovat. Přibyla spousta minipivovarů, kupříkladu Vimperk, další v Praze na Jižním Městě a v centru, objevily se pivnice, které nejen rotují zajímavá piva, zejména pak z těch malých pivovarů, ale pořádají i degustace.
Minulý týden se poprvé otevřely dveře Pražského pivního muzea, což je trochu zavádějící název, neboť s historií piva to nemá nic společného, ale zase tu můžete ochutnat pivo z třiceti kohoutů. Pravda, cena některých speciálů s cifrou 55Kč nejspíš mnohé odradí, ale je to dosavadní rekordman, tak mu držím palce. Kdo chce zkusit, nechť jeho kroky vedou do Dlouhé ulice v Praze.
Na pozvolnou změnu trhu s pivem reagují opatrně i sladovny. Bruntál udělal nakuřovaný slad, jedna firma dokonce vozí slady od své „konkurence“ z Bamberku z Bavorska. Pravda je, že takovéto specializované slady se u nás nejspíš nikdy dělat nebudou. Opačným směrem se vydal Ferdinand z Benešova, který svůj slad ve spolupráci s americkým pivním časopisem věnoval na testovací várky českého ležáku, který se měl vařit jako v dobách svého vzniku. Tedy v předminulém století, kdy ještě český mok nebyl tak dominantním světovým pivním stylem.
Stranou nestojí ani velké pivovary. Kupříkladu Krušovice se snaží vrátit bývalý lesk své desítce. Na pomoc si vzali současní sládci a technologové sládka předminulého, který pamatuje dobu největší slávy krušovického piva. Navíc mají pod novým majitelem, nadnárodní korporací Heineken celou šňůru speciálů. Například poslední dožínkové pivo, které bylo uvedeno na trh vloni. Jedná se o svrchně kvašené pšeničné pivo. Loňská verze byla ještě vařená u jižních sousedů v Rakousku v rámci korporace, letošní však spatřila světlo právě v Krušovicích.
Třešničkou na dortu pak může být vznik několika menších firem, které se zaměřily na dovoz pivních specialit u nás nevídaných. A kdo by chtěl vědět, jak takové ejly, weizeny a třeba stouty chutnají, nechť se poslední říjnovou sobotu vydá do Varnsdorfu do našeho Kocoura. Pořádáme první přehlídku svrchně kvašených piv Ale FestivAle.
Jak jsem napsal v úvodu. Pivní normálnost se vrací do Česka.
Zdroj: blog.aktualne.centrum.cz
16. 9. 2010
t
Je to už rok, co jsem tu psal naposled. Za tu dobu se mnohé v pivu u nás změnilo. Naštěstí většinou k lepšímu.
Myslím, že zjednodušeně se dá říct, že si nemusí český pivař na poslední rok stěžovat. Přibyla spousta minipivovarů, kupříkladu Vimperk, další v Praze na Jižním Městě a v centru, objevily se pivnice, které nejen rotují zajímavá piva, zejména pak z těch malých pivovarů, ale pořádají i degustace.
Minulý týden se poprvé otevřely dveře Pražského pivního muzea, což je trochu zavádějící název, neboť s historií piva to nemá nic společného, ale zase tu můžete ochutnat pivo z třiceti kohoutů. Pravda, cena některých speciálů s cifrou 55Kč nejspíš mnohé odradí, ale je to dosavadní rekordman, tak mu držím palce. Kdo chce zkusit, nechť jeho kroky vedou do Dlouhé ulice v Praze.
Na pozvolnou změnu trhu s pivem reagují opatrně i sladovny. Bruntál udělal nakuřovaný slad, jedna firma dokonce vozí slady od své „konkurence“ z Bamberku z Bavorska. Pravda je, že takovéto specializované slady se u nás nejspíš nikdy dělat nebudou. Opačným směrem se vydal Ferdinand z Benešova, který svůj slad ve spolupráci s americkým pivním časopisem věnoval na testovací várky českého ležáku, který se měl vařit jako v dobách svého vzniku. Tedy v předminulém století, kdy ještě český mok nebyl tak dominantním světovým pivním stylem.
Stranou nestojí ani velké pivovary. Kupříkladu Krušovice se snaží vrátit bývalý lesk své desítce. Na pomoc si vzali současní sládci a technologové sládka předminulého, který pamatuje dobu největší slávy krušovického piva. Navíc mají pod novým majitelem, nadnárodní korporací Heineken celou šňůru speciálů. Například poslední dožínkové pivo, které bylo uvedeno na trh vloni. Jedná se o svrchně kvašené pšeničné pivo. Loňská verze byla ještě vařená u jižních sousedů v Rakousku v rámci korporace, letošní však spatřila světlo právě v Krušovicích.
Třešničkou na dortu pak může být vznik několika menších firem, které se zaměřily na dovoz pivních specialit u nás nevídaných. A kdo by chtěl vědět, jak takové ejly, weizeny a třeba stouty chutnají, nechť se poslední říjnovou sobotu vydá do Varnsdorfu do našeho Kocoura. Pořádáme první přehlídku svrchně kvašených piv Ale FestivAle.
Jak jsem napsal v úvodu. Pivní normálnost se vrací do Česka.
Zdroj: blog.aktualne.centrum.cz
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...