Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivní normálnost se vrací do Česka
16. 9. 2010
t
Je to už rok, co jsem tu psal naposled. Za tu dobu se mnohé v pivu u nás změnilo. Naštěstí většinou k lepšímu.

Myslím, že zjednodušeně se dá říct, že si nemusí český pivař na poslední rok stěžovat. Přibyla spousta minipivovarů, kupříkladu Vimperk, další v Praze na Jižním Městě a v centru, objevily se pivnice, které nejen rotují zajímavá piva, zejména pak z těch malých pivovarů, ale pořádají i degustace.

Minulý týden se poprvé otevřely dveře Pražského pivního muzea, což je trochu zavádějící název, neboť s historií piva to nemá nic společného, ale zase tu můžete ochutnat pivo z třiceti kohoutů. Pravda, cena některých speciálů s cifrou 55Kč nejspíš mnohé odradí, ale je to dosavadní rekordman, tak mu držím palce. Kdo chce zkusit, nechť jeho kroky vedou do Dlouhé ulice v Praze.

Na pozvolnou změnu trhu s pivem reagují opatrně i sladovny. Bruntál udělal nakuřovaný slad, jedna firma dokonce vozí slady od své „konkurence“ z Bamberku z Bavorska. Pravda je, že takovéto specializované slady se u nás nejspíš nikdy dělat nebudou. Opačným směrem se vydal Ferdinand z Benešova, který svůj slad ve spolupráci s americkým pivním časopisem věnoval na testovací várky českého ležáku, který se měl vařit jako v dobách svého vzniku. Tedy v předminulém století, kdy ještě český mok nebyl tak dominantním světovým pivním stylem.

Stranou nestojí ani velké pivovary. Kupříkladu Krušovice se snaží vrátit bývalý lesk své desítce. Na pomoc si vzali současní sládci a technologové sládka předminulého, který pamatuje dobu největší slávy krušovického piva. Navíc mají pod novým majitelem, nadnárodní korporací Heineken celou šňůru speciálů. Například poslední dožínkové pivo, které bylo uvedeno na trh vloni. Jedná se o svrchně kvašené pšeničné pivo. Loňská verze byla ještě vařená u jižních sousedů v Rakousku v rámci korporace, letošní však spatřila světlo právě v Krušovicích.

Třešničkou na dortu pak může být vznik několika menších firem, které se zaměřily na dovoz pivních specialit u nás nevídaných. A kdo by chtěl vědět, jak takové ejly, weizeny a třeba stouty chutnají, nechť se poslední říjnovou sobotu vydá do Varnsdorfu do našeho Kocoura. Pořádáme první přehlídku svrchně kvašených piv Ale FestivAle.

Jak jsem napsal v úvodu. Pivní normálnost se vrací do Česka.

Zdroj: blog.aktualne.centrum.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT