Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivo ve Vyškově vaří dál. Hledá se ale nový nájemce
30. 8. 2010
t
Vyškovský pivovar, který se dlouhodobě potýká s problémy, má novou naději na vzestup. Ministerstvo zemědělství bude opět hledat nového nájemce. Podmínkou je, že v pivovaru se staletou tradicí se bude vařit pivo dál.

Zástupci ministerstva zemědělství budou po předchozích neúspěších znovu hledat nového nájemce vyškovského pivovaru. Členové představenstva mají dnes předložit ministerstvu návrh svých podmínek.

„Materiály připravujeme. Do týdne by pak jediný akcionář, tedy ministerstvo zemědělství, měl naše podmínky zhodnotit,“ vysvětlil předseda představenstva pivovaru Václav Hlaváček. Hlavní prioritou, kterou musí nový nájemce splnit, je vaření piva. „Nechceme, aby objekt sloužil k jiným účelům,“ dodal Hlaváček.

Ztrátový pivovar se dlouhodobě potýká s mnoha problémy. Ministerstvo zemědělství se jej marně snažilo už několikrát pronajmout. Žádného nájemce však nevybralo ani v posledním výběrovém řízení, které se konalo 29. června. Společnost Jihomoravské pivovary, pod kterou vyškovský pivovar patří, při něm oslovila jen dvě společnosti, AGC a AGRA Group, které o něj projevily zájem již dříve. Nabídku však poslala jen AGRA Group a i tu představenstvo Jihomoravských pivovarů odmítlo. V tiskovém prohlášení to mimo jiné odůvodnilo tím, že nabídla nižší nájemné, než určil znalec.

Představenstvo Jihomoravských pivovarů udělalo na začátku července také nečekané rozhodnutí. Neposlalo vyškovský pivovar do útlumu, jak se očekávalo, a zrušilo hromadné propouštění jeho zaměstnanců. „Od 1. července mělo být propuštěno čtyřiadvacet zaměstnanců, nakonec je jich asi pět,“ uvedl před časem za odborovou organizaci pivovaru Martin Obruča. Petici proti zrušení pivovaru podepsalo čtyři a půl tisíce lidí. Za jeho zachování se přimlouval hejtman Michal Hašek, vyškovský starosta Petr Hájek, senátor Ivo Bárek i bývalý sládek Josef Veselý. Strana Věci veřejné dokonce podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Jiří Krutílek z této strany si myslí, že se pivovar do ztráty nedostal náhodou. „Podal jsem trestní oznámení kvůli špatnému hospodaření se státním majetkem,“ vysvětlil v pátek Krutílek z Vyškova.

Případ nyní prověřuje brněnská policie. Na výsledek vyšetřování čeká i ministerstvo zemědělství. „Jedná se o trestní oznámení Věcí veřejných na bývalého předsedu představenstva Zdeňka Řeháka. V tomto případě ministerstvo uložilo podniku, aby předložil policii veškeré doklady a poskytl veškerou součinnost,“ objasnila mluvčí Dvořáčková.

Prodělečný pivovar s více než třísetletou tradicí se nedaří státu pronajmout také kvůli nevyřešeným církevním restitucím. Část pozemků zdejšího areálu totiž stále vlastní církev, a i její majetek se tak znehodnocuje. Vyškovští chtějí za každou cenu ve městě vaření piva zachovat a zvažovali odkoupení ochranné známky. Podle ministerstva zemědělství, které ho spravuje, ale nyní ochranné známky vztahující se k pivovaru na prodej nejsou. Vyškovský pivovar však není zadlužený, vaří se v něm jen stále méně piva a v loňském roce se už dostal do třicetimilionové ztráty. Do útlumu měl jít proto, aby se ztráta dál nezvyšovala.

FAKTA Vyškovský pivovar

Na konci května valná hromada Jihomoravských pivovarů rozhodla, že půjde vyškovský pivovar do útlumu, bude propuštěna většina zaměstnanců a dál v něm bude pracovat jen likvidační tým. 1. června bylo vyhlášeno výběrové řízení na pronájem pivovaru, osloveni byli dva dřívější zájemci. Ani jeden se nakonec na pronájmu pivovaru nedohodl. Na konci června představenstvo zastavilo útlum i hromadné propouštění.



Autor:

  • Michaela Sagitariová (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT