Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Letní zastávka v křivoklátském kraji Oty Pavla
16. 7. 2010
t
Stejně jako v předválečných časech stojí na svém místě restaurace U Rozvědčíka. Cestou k ní se můžete zastavit na přívoze v Luhu pod Branovem

Vodáci, trampové, rybáři, chataři z okolí a výletníci, které přilákal nedaleký hrad Křivoklát. Tak to jsou typičtí návštěvníci hostince U Rozvědčíka, který se často objevuje v povídkách Oty Pavla.

Nejdřív Annamo, pak Rozvědčík

„Na ryby jsem šel na Skřivaňský potok. Sem jsme jezdili už v době, kdy jsem se vozil v bílém kočárku a přitom cucal dudlík. Na tom krásném potoce se kdysi usídlil bezvadný chlap, Jarda Franěk se svou ženou. Býval rozvědčíkem v Indočíně, v Annamu. A když se vrátil, tak tu na rozcestí šedivých silnic pod Nezabudicemi postavil dřevěný stánek s pivem, rumem a žlutou limonádou a nazval jej Annamo. Natřel ho nahnědo a o kus dál na potoce postavil zděnou restauraci U Rozvědčíka. Celý život zůstal srdcem rozvědčíkem, ažmu Němci to srdce zabili za války ve věznici Plötzensee.“

Tak psal Ota Pavel o hospůdce ležící jen pár desítek metrů od jeho zamilované řeky Berounky, kam ho jako malého kluka společně s celou rodinou přivezl jeho tatínek Leo Popper, když hledal místo pro letní byt. Stejně jako jeho, tak i současné hosty sem přilákala především řeka Berounka a její ryby, nádherné údolí a křivoklátské lesy.

Bíle zářící hostinec stojí na svém místě na silnici mezi Roztoky u Křivoklátu a Týřovicemi dodnes. A vlastní ho i potomci původních majitelů, kteří jej pronajímají a horní patro využívají jako letní byt. Rozvědčíka najdete, když se z Křivoklátu vydáte na Roztoky a potom budete pokračovat silničkou podél řeky na Nezabudice a Týřovice. Kousek před Rozvědčíkem se vyplatí zastavit u přívozu v Luhu pod Branovem. Tady žil a místní obyvatele za prací, přáteli, láskami i na hřbitov přes Berounku převážel další hrdina z Pavlových povídek – strejda Karel Prošek. I teď vás převozník za dobrovolný poplatek převeze. Na „branovské“ straně řeky stojí za návštěvu i pamětní síň Oty Pavla.

Zkuste ovocné knedlíky

Co kdo mně přeje jedenkrát, já jemu tisíckrát. Tento citát je napsaný nad vchodem do hospody U Rozvědčíka. Uvnitř najdete malý lokál s pár stoly, bar a velká kamna, která v sychravém počasí umožňují v chladné budově vydržet. Teď je však lepší sedět na zahrádce ve stínu lip, vybrat si z nabídky piv (Plzeňské, Gambrinus, Bernard, Bakalář nebo Svijany) a k tomu si dát třeba utopence nebo tlačenku s cibulí. Sázkou na jistotu je také svíčková a ovocné knedlíky. Na jídlo pro jednu osobu stačí stokoruna, půllitr plzně stojí 28 korun. Už léta neměnný je systém „roznášení“ jídla. Zatímco v lokále všechno dostanete až pod nos, na zahrádce to tak snadné není. Jídlo si objednáte v restauraci, dostanete číslo a pak už venku čekáte, až se z okénka ozve to vaše. Personál je jednoduše zakřičí, případně ho zahlásí do mikrofonu. Dřív se používal i klasický megafon.

O prázdninových víkendech tady bývá plno, alemísto se vždycky najde. S obsluhou hostů vypomáhá i personál kiosku, který stojí vedle venkovních lavic. V posledních letech přibyly prázdninové hudební akce, letos bude tou hlavní srpnový koncert kapely Brutus.

***

FAKTA U Rozvědčíka Kde: katastr obce Nezabudice, střední Čechy Co si dát: ovocné knedlíky (84 Kč), svíčková (98 Kč) Proč přijet: kvůli krásnému Křivoklátsku Web: www.hostinecurozvedcika.cz

Autor:

  • Ondřej Kinkor (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT