Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Fičák na Mendláku
15. 7. 2010
t
U stěn někdejší sladovny a historické pivnice v Brně objevíte skvělé pivo i ryčnou rockovou hudbu.

Brno, ač se to nezdá, je městem kosmopolitním. Řada mezinárodních veletrhů, početná komunita zahraničních studentů a podnikatelů, to vše spoluvytváří svérázný brněnský kolorit. Krom jiného se to odráží i v tamních restauracích, především v jedné.

Mendlovo náměstí je jakýmsi přirozeným společenským centrem, kde se rekrutují nejrůznější aktivity včetně gastronomických. Ty posledně jmenované hlavně díky komplexu Pivovarská Brno, sídlícímu v areálu pivovaru Starobrno.

Vypiplaná žebírka

Od roku 1997 zde existuje ojedinělé spojení restaurace, pivnice, baru, cukrárny, hlavně však zahradní restaurace, zde řečené terasa. Na vyvýšeném »soklu« nad chodníkem skýtá velepříjemné posezení mnoha milovníkům dobrého piva. A nejen piva.

Přestože je terasa vybavena prajednoduchým mobiliářem (prostými dřevěnými stoly a dlouhými lavicemi), čímž evokuje představy obyčejné pivnice pod širým nebem, je to jinak. Stulená ve stínu budovy typické pivovarské architektury, někdejší sladovny, skýtá návštěvníkům mnohá jiná potěšení. Vedle skvěle ošetřené a báječně chutnající letně lehké jedenáctky Medium, jež se tu čepuje nejvíce, je možné si pochutnat na tradičních krmích staročeské kuchyně nebo jen »podepřít« žízeň chuťovkami k pivu.

Bezkonkurenčním hitem jsou zdejší »vypečená pivní žebírka v medové krustě podávaná na prkénku s kozím rohem, hořčicí, křenem a rozpečeným chlebem«. Populární je také chuťově vzácně vyladěný starobrněnský pivovarský gulášek pana Poupěte. Pokud receptura pochází skutečně od tohoto veleznámého sládka, pak není pochyb o jeho proslaveném umu vařit znamenité pivo.

Kulinářské programy jsou zde vůbec časté. Jeden týden v měsíci kuchaři uchystají ukázku národních kuchyní. Nedávno to byla italská, nyní je na pořadu řecká. A to s plnou parádou, originální kapelou a tanečky. Každou sudou sobotu nabídnou degustační menu pravé české kuchyně, každý lichý víkend potom mušlové menu.

Pozor na mocný kvasničák

Terasa neslouží jen k potěše mlsných. Pravidelně konané produkce populárních skupin mohou nabýt až takové gradace, kdy na pódiu vyhrávají tři kapely. Naposled to byla ve městě vzývaná bigbítová formace Helmutova stříkačka, »předskočili« ji Ezy Riders a ještě před nimi zahrála rocková kapela Kreditní systém.

Atraktivní dětský koutek zase láká na terasu rodiny s potomky. Pro ně tu pořádají různé akce za přispění hasičů, policistů a dalších, v dětském věku neodolatelných profesí. »Když chcete naplnit tři sta padesát židlí, samotné pivo, byť sebelepší, nestačí. Proto koncerty, proto exkurzy do zahraničních kuchyní, proto akce s mimořádnými várkami mimořádných piv. Tradicí se stalo zelené velikonoční, letos přibude červené svatojánské. Ve spojení s koncertem potom klidně může dojít k situaci, kdy je terasa malá a hosté se usadí i na protějším trávníku. Zkrátka se snažíme nabídnout mladým lidem, lhostejno, jaké jsou národnosti, neotřelé nápady,« uvádí Igor Sladký, manažer gastro komplexu.

Přestože přenosy sportovních podniků se na terase nekonají, připomínají je alespoň případným oděním číšníků. S plnými tácy piva prolétávají v čase fotbalového mistrovství světa mezi stoly v úboru rozhodčích a krom servírování sklenic s čepicemi bílé pěny stačí ještě žlutou či červenou kartou kárat příliš rozdováděné hosty.

Nikomu se nechce odejít od lahodného moku, ať už je to »staročeský třináctistupňový Malvaz polotmavý - pivo pro výjimečné lidi a výjimečné chvíle!«, »pšeničný třináctistupňový speciál Schöfferhofer - pro krásné, mladé, úspěšné lidi!« nebo konečně »patnáctivoltový« mocný kvasničák.

Magický náramek

Terasa je Mekkou pivařů, ale i příslušníků neobvyklého klubu. Označeni zeleným náramkem požívají jeho členové různých výhod. »Připravujeme pro ně každý měsíc dvě až tři akce, jejichž termín není předem zveřejňován. Bude-li ten či onen ve správný den v prostorách Pivovarské Brno - s náramkem na ruce - může kupříkladu získat 2x 0,6 litru piva a k tomu "sekačkový" dřevorubecký chleba, samozřejmě gratis,« představuje Sladký další lákadla nových návštěvníků. »Členů klubu máme již něco ke třem stovkám, a to i v cizině,« dodává.

Přestože je zahrada denně téměř plná, získat místo tu můžete díky jedné specialitě. Zvláštnímu, optickou přepážkou oddělenému prostoru se čtyřiceti místy, vybavenému stoly s prostřením a základním založením. Tam je možné si rezervovat místo (což jinde na zahradě nelze) a využít k objednávce široké škály jídel, která se jinak podávají pouze v kamenné restauraci.

Mazec v pozadí

I když je terasa umístěna na velmi rušném místě, kde se potkávají tramvaje s trolejbusy, v době veletrhů se tudy navíc valí proudy aut četnější než jindy, nějak veškerý ten civilizační hluk spokojení konzumenti pod zelenými slunečníky nevnímají. V omamujícím toku pivních hovorů, vedených v různých jazycích, si každý užívá neodolatelného »pábení« a noří se doň natolik, že pouliční mazec ustupuje do pozadí.

Z terasy coby součásti celé Pivovarské Brno se stal polyfunkční restaurační objekt, který krom nabídky různorodých piv dokázal další nadstavbou povýšit často kritizovanou pivní kulturu opět o nějaký ten schůdek výše.

Je toho ještě hodně, co zde nezaznělo a čím se může terasa pochlubit. Letní grilování například. Všechno se ale odvíjí od prapůvodního účelu terasy a tím je nabídka vždy dobře ošetřeného, správně vychlazeného a znamenitě chutnajícího piva, nabízeného v přívětivém, uvolňující atmosférou prostoupeném prostředí.

Milan Ballík
spolupracovník redakce

Pivovarská Brno

Lokace
- Mendlovo náměstí 20, Brno - terasa v gastronomickém komplexu pivovaru Starobrno, volně navazující na pivnici, restauraci, Heineken bar a kavárnu

Kapacita
- cca 350 osob

Pivo
- na čepu Kvasnicový speciál 15°, Schöfferhoffer pšeničný Speciál 13°, Starobrno Ležák 12°, Medium 11°;
v lahvích Baron Trenck 14°, Starobrno Ležák, Heineken Ležák

Jídlo
- tradiční česká klasika a malá jídla k pivu

Otevírací doba
- Po-So: 10.00-23.00 hodin,Ne: 10.00-22.00 hodin

Ceny
pivo
- Kvasnicový speciál 15°: 31 Kč
- Schöfferhoffer pšeničný Speciál 13°: 31 Kč
- Starobrno ležák 12°: 29 Kč
- Medium 11°: 28 Kč
- v lahvích např. Baron Trenck 14°: 30 Kč za 0,5 l, Heineken ležák: 30 Kč za 0,5 l

Drobnosti »pod žízeň«
- pivovarská zelňačka s hřiby a domácí klobáskou: 35 Kč
- smažené cibulové kroužky podávané v kotlíku: 100 Kč
- smažené bochánky ze sametové gorgonzoly v parmské šunce, zakápnuté pikantním brusinkovým chutney: 119 Kč

Hlavní jídla
- pivovarské smažené knedlíky (s vejcem, špekem, cibulkou a pažitkou): 99 Kč
- starobrněnský pivovarský gulášek pana Poupěte (guláš z křehoučkého hovězího, 15° kvasnicové pivo, volské oko, vypražená slanina, cibule): 120 Kč
- vypečená pivní žebírka v medové krustě podávaná na dřevěném prkénku s kozím rohem, hořčicí a křenem, rozpečený chléb: 231 Kč
- pečený candátí steak s nádechem rozmarýnu a černého piva v zeleném hnízdě s avokádovou pěnou a parmazánovou bagetkou: 228 Kč
- steak z roštěnce »Bordelaise« 200 g s hlívou ústřičnou flambovanou v brandy a petrželkou: 179 Kč

Terasa neslouží jen k potěše mlsných. Pravidelně konané produkce populárních skupin mohou nabýt až takové gradace, kdy na pódiu vyhrávají tři kapely.

Zdroj: ekonom.iHNed.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT