Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivovar v Rožnově nabídne unikátní pivní lázně
7. 7. 2010
t
Od soboty je otevřený pivovar v Rožnově pod Radhoštěm. V září k němu přibudou i pivní lázně, kde se budou hosté koupat v kvasnicovém pivu ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Pivo a guláš zdarma dostali lidé v uplynulou sobotu v Rožnově pod Radhoštěm. Nebylo to však na mítinku sociálních demokratů, jak by si někdo mohl myslet, ale kvůli otvírání (staro)nového pivovaru.

Kvasnicovou jedenáctku Radhošť tam ochutnávaly v parném poledni davy lidí. Strůjce toho všeho, majitel pivovaru Tomáš Kupčík, to vše spokojeně sledoval.

S pivovarem má velké plány. „Chci obnovit tradici pivovarnictví a lázeňství tady v Rožnově. Proto k pivovaru v září přibudou ještě pivní lázně,“ řekl muž oblečený ve valašském kroji.

K pivovaru má osobní vztah. „Moje prapraprababička sem přišla s mým praprapradědečkem a před sto lety ho koupili od Louise barona Rotschilda,“ popisuje Kupčík. V roce 1949 jeho rodině pivovar vzali a vrátili jim ho až v roce 1994. „Byl totálně zchátralý, takže jsme do něj cpali pořád peníze. Před dvěma lety jsme začali psát grant a nakonec jsme z Evropské unie dostali jedenáct milionů korun,“ podotýká majitel pivovaru.

Koncept pivních lázní prý ale znali lidé i v minulosti. „Moje prapraprababička tvrdila, že jim pravidelně do pivovaru chodila spousta lékařů a nemocných lidí, kteří měli problémy s nervy, zažíváním, kůží nebo bércovými vředy. Všichni si od nás brali pivovarské kvasnice amláto a doktoři tvrdili, že to je zázrak,“ vypráví Kupčík.

Také přiznává částečnou inspiraci pivními lázněmi v Německu nebo v Mariánských lázních. „Na Moravě ale budeme jediní,“ upřesňuje Kupčík.

Lázně s pivem mají být zážitkem pro tělo i duši. „Lidé přijdou a speciální zařízení jim vyfotí auru. Projdou aromaterapií, kdy budou dýchat byliny, a pak si vyberou mezi měděnou prvorepublikovou vanou nebo dřevěnou,“ nastínil Kupčík.

Dodal, že hosté se budou dvacet minut koupat v horké vodě, která bude řezaná s vysoce prokvašeným pivem a zároveň budou mít neomezené pití piva.

„Je možné, že nám sem přijde i parta vytrvalých pijanů, aby se zadarmo napila, ale myslím, že to bude v menšině,“ usmívá se muž, který je vystudovaný psycholog.

„Proto to focení aury před i po terapii. Chceme, aby lidé měli hmatatelný důkaz, že naše péče není jenom fyzická,“ vysvětluje Kupčík.

Kromě psychologie se osmatřicetiletý muž zabývá i jógou a cestuje po světě. „V lázních chci aplikovat alternativní techniky, to je smysl hry,“ podotýká.

Slovo hra v souvislosti s celým jeho záměrem mu z úst vychází překvapivě často, což je s podivem, když do ní investoval z vlastního čtyři miliony korun.

„Jako psycholog člověk ví, že nemáme jako civilizace moc šanci, a myslím, že jediná cesta je vrátit se zpátky k alternativním věcem, nalézt ticho v sobě,“ usmívá se vyrovnaně Kupčík.

Proto chce v lázních pořádat i semináře zaměřené na zdraví amentální čistotu. Nápojům ale rozumí také. „Ačkoliv se zabývám psychologií, tak jsem odmalička kolem nápojařiny poletoval. Tady na dvoře byla totiž sodovkárna a já jsem jí odkojený. Také jsem pracoval jako šéf divize prodeje jedné nápojářské firmy, takže se snad nemusím bát, že bych tomu nerozuměl,“ uzavírá s úsměvem pivovarník.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Autor:

  • Iva Chmelová (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT