Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Poručíme krizi i dešti, zní z pivovarů. Piva prodávají více
29. 6. 2010
t
Kdo si na odbyt svého zboží nestěžuje? Pivovary. Všechny tři z Olomouckého kraje vykazují prodejní růst. Co se nejvíce pije? Posilují hlavně vícestupňová piva, lidé vyhledávají i pivo kvasnicové.

Zatímco krize postihla také české pivovarnictví, které jako celek vykazuje mírný pokles prodeje, všechny tři středomoravské pivovary prodej naopak zvyšují. Pivovary Litovel a Holba Hanušovice mírně, přerovský Zubr však letos zaznamenal výrazný nárůst.

„V prvních pěti měsících se podařilo prodat o patnáct procent piva značky Zubr více než ve srovnatelném období loňského roku,“ sdělila tisková mluvčí pivovarů Zubr a Holba Hana Matulová. „Zubr si tak našel dostatek zákazníků i přes letošní zatím převážně deštivé a chladné počasí.“

Daří se nám. Rosteme doma i v zahraničí

Podle Matulové vzrostl zájem o pivo Zubr v tuzemsku i v zahraničí. Za leden až květen prodal přerovský pivovar o patnáct tisíc hektolitrů piva víc než za necelé první pololetí loňského roku. Celkově je tak zatím na čísle sto deset tisíc hektolitrů.

„Za stávající situace na pivovarském trhu je to, myslím,mimořádný úspěch. Prodej ovlivňuje nejen stabilní poptávka doma, ale také pro nás příznivý rostoucí zájem o Zubra v zahraničí,“ sdělil ředitel pivovaru Pavel Svoboda.

V tuzemsku se přerovský pivovar zaměřuje především na vlastní region, takzvaně „okolo komína“, ve kterém se pivo Zubr dlouhodobě prodává. „Nemáme ambice rozšiřovat své domácí teritorium. Pro nás je a bude rozhodující především Přerovsko,“ zdůraznil Svoboda.

Přerovský pivovar vyváží v současnosti zhruba pětinu své produkce. Největším zahraničním odběratelem je Slovensko. „Ke Slovensku přistupujeme stejně jako k tuzemsku, protože jde o mimořádně perspektivní trh. Tato cesta se nám osvědčuje,“ sdělil ředitel pivovaru Zubr.

Co se v Olomouckém kraji z domácí produkce vlastně pije? Pivovary potvrzují nárůst poptávky především po vícestupňovém pivu. Například ležáku Zubr se letos prodalo šestnáct tisíc hektolitrů, zatímco loni to bylo kolem sedmi tisíc. Pivovar Holba se za prvních pět měsíců dostal v prodeji svého ležáku Holba Premium na patnáct tisíc hektolitrů, což je o sedmnáct procent víc než ve srovnatelném období loni, a litovelský pivovar se dostal v prodeji ležáku na dvanáct tisíc hektolitrů, což je o dvanáct procent víc než loni.

Velkou oblibu si drží rovněž jedenáctistupňová piva. Zubru s označením Gold se prodá sto tisíc hektolitrů ročně, což je čtyřicet procent produkce přerovského pivovaru, pro hanušovický pivovar je jedenáctka dokonce rozhodujícím pivem.

Do konce května prodal už pětasedmdesát tisíc hektolitrů Holby Šerák. Letos očekává znovu prolomení hranice dvou set tisíc hektolitrů. „Holba Šerák je naší vlajkovou lodí,“ sdělil výkonný ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Pivovary mají také stále větší úspěch s nečištěným pivem, takzvaným kvasničákem.

„Poptávka po něm rychle roste. Pořád ale bude jen doplňkem ve výrobním sortimentu, protože má omezenou trvanlivost a je velmi náročný na čistotu a dodržování teploty skladování,“ vysvětlil Vladimír Zíka.

Roste také zájem o nealkoholická piva z produkce středomoravských pivovarů. I když jen pozvolna. „Boom z prvních let je ale pryč. Prodej nealkoholických piv se zvyšuje už jen mírně,“ doplnila Matulová.

***

FAKTA Nejvíc stoupá zájem o vícestupňová piva Prodej za prvních pět měsíců roku ZUBR Ležáku se letos prodalo šestnáct tisíc hektolitrů, zatímco loni to bylo kolem sedmi tisíc. To znamená nárůst o sto čtrnáct procent. HOLBA Pivovar Holba se za prvních pět měsíců dostal v prodeji svého ležáku Holba Premium na patnáct tisíc hektolitrů, což je o sedmnáct procent víc než ve srovnatelném období loni. LITOVEL Litovelský pivovar se dostal v prodeji ležáku na dvanáct tisíc hektolitrů, což je o dvanáct procent víc než loni. Zdroj: jednotlivé pivovary

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

Autor:

  • Rostislav Hányš (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT