Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivovar zbourat nenecháme! Vzkazují městu autoři petice
28. 6. 2010
t
Jaký je osud pivovaru v Roudnici nad Labem? Je to ohyzdná ruina nebo architektonická památka, kterou čekají ještě staletí slávy?

Pivovar v Roudnice nad Labem.

Na tuto otázku se snažili odpovědět Roudničané v sobotu odpoledne v Galerii moderního umění. Odbornou prezentaci architektů, kunsthistoriků a dalších signatářů petice za záchranu pivovaru přišla zhlédnout zhruba stovka lidí.

Dozvěděli se, jaké jsou možnosti záchrany památky a jejího budoucího využití. Kdo měl zájem, mohl se zúčastnit společné prohlídky budovy.
Z té nechalo město na jaře z bezpečnostních důvodů odstranit střechu. Nyní má však podle zastánců pivovaru nařízeno pivovar opět provizorně zastřešit.

„Obávám se, že město zastřešení neprovede. Do podzimu ale musí střecha stát,“ říká jeden z hlavních organizátorů zmíněné petice, akademický malíř a restaurátor Jiří B rodský.

Podle něj je památka téměř v pořádku a demolice střechy ji nenávratně poškodila. Oprava střechy by přitom stála jen minimum.

„Při prohlídce všichni žasli, v jakém je budova stavu. Bez újmy přežila i povodně, základy jsou pevné. Shodli se, že by tam stačilo zamést,“ upozornil Brodský s tím, že řeči o kritickém stavu budovy jsou zcestné, podobně jako tomu bylo v případě střechy.

Překvapený byl prý projevem městského architekta Jana Drahozala, který zastánce pivovaru kritizoval za jejich snahy rozhodovat o chitektuře.

Město má již na místo pivovaru připravenou studii na vybudování parkovacího domu s obchody, snahu o opravu budovy chce ale přesto podpořit.

Záchrana památky, o kterou se majitel léta nestará, je podle vyjádření města vítána.

„Pokud zastánci pivovaru předloží nějaký smysluplný a realizovatelný projekt, město je určitě podpoří,“ informoval místostarosta města Luboš Matek.

Zdroj: Litoměřický.deník.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT