Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

ROZHOVOR: Pivovaru se blýská na lepší časy
21. 6. 2010
t
Zchátralý Lobkowitzský pivovar v centru města pomalu upadá v zapomnění. Bývalou slávu vařeného piva připomíná už jen pivovarnický komín, tyčící se v poměrně zachovalém stavu mezi okolními polozbořenými budovami. Přesto se městu přihlásil nový investor, který chce odkoupit jak bývalý pivovar, tak zchátralá vojenská kasárna. Informaci potvrdil místostarosta Roman Šebek (ODS).

NA: Jak reálná je nabídka nového investora?

Myslím, že je velmi reálná naděje na rekonstrukci bílinského pivovaru. Vstoupili jsme do jednání s velkou českou společností a po prezentaci jejího generálního ředitele v radě města byli všichni přítomní radní potěšeni jeho realistickou vizí. Prokázali se skvělými referencemi a bohatými zkušenostmi, i v oboru pivovarnictví. Postavili v porevoluční době v Čechách první a jediný nový, a podotýkám prosperující, pivovar na zelené louce. Firma má za sebou také revitalizaci kasáren v Havlíčkově Brodě. O bílinská kasárna má zájem také.

NA: Budova by sloužila pivovaru nebo má investor jiný záměr?

Mělo by se jednat o multifunkční centrum, kde mají zájemci i představu o oživení výroby piva. Zájemce také nastínil, že by v areálu byly ubytovací kapacity a drobní živnostníci. Celá věc se bude projednávat 24. června na zasedání zastupitelstva.

NA: Jak dlouho by trvala případná obnova pivovaru?

Všechno by se muselo řešit postupně. Například jen rok bude trvat vyběhat stavební povolení. Ve hře budou památkáři, hlavní budovy spadají pod památkovou ochranu.

NA: Za kolik korun chce město objekt pivovaru prodat?

Nechal jsem zpracovat nový odhad na pivovar. Nevylučuji ale, že pivovar bude prodán za symbolickou cenu. S tím, že proti případné spekulaci se budeme bránit sankcemi. Například prodáme pivovar za korunu, ale s pěti milionovou sankcí, která by v případě nesplnění závazných podmínek městu propadla. Tento investor se sankcím nebrání, na rozdíl od spousty jiných, kteří pivovar chtěli odkoupit za zmiňovanou korunu, ale nepřistoupili na sankce.

NA: Zmínil jste kasárna. O ty má zájem stejný investor?

Ano, ale na kasárna máme zájemce dva. Pro investora, který má zájem o pivovar, hovoří v jeho prospěch to, že má za sebou již jedny kasárna zrevitalizovaná. V současné době v Havlíčkově Brodě fungují jako malá průmyslová zóna a to samé by mohlo být i v Bílině.

INFOKOSTKA

První zmínka o bílinském pivovaru je z roku 1615, jeho majitelem byl rod Lobkowitzů. Jeho brány se definitivně uzavřely v roce 1977. Po roce 1989 byla budova pivovaru vrácena původním majitelům, ale již v roce 1997 získalo pivovar do vlastnictví město s tím, že najde investora, který pivovar zrenovuje.

Objekt je památkově chráněný. Město jednalo s Ministerstvem kultury ČR o tom, co je ještě kulturní památka a co by se dalo případně zbourat. Zachovat by se měl podle památkářů střed pivovaru, komín, historické průčelí a některé dominanty. Naopak nevzhledná budova přímo u komunikace směrem na Chlum by mohla zmizet.

V roce 2001 nechalo město vypracovat návrh jeho na využití. V roce 2005 bylo částečně opraveno průčelí a v témže roce projevil o pivovar zájem český investor. Vypracoval i projektovou dokumentaci s podobným záměrem. K obnově pivovaru ale nedošlo a stav areálu odradil i několik dalších investorů.

Město představilo v loňském roce dvě možné podoby pivovaru ve výstavní síni U kostela. Za každou zaplatilo 35 tisíc korun a ve výstavní síni je doplnila obsáhlá historie pivovaru. Návštěvníci mohli formou ankety hlasovat, která podoba pivovaru se jim líbí.

Zdroj: naseadresa.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT