Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

V pivovaru z bývalé kotelny nabízejí 11 pivních speciálů
14. 5. 2010
t
Když se řekne jedenáctka, lze si představit cokoli. Městskou část nebo pivo. Obojí je dobře.

Jen jedna pražská městská část se může pochlubit tím, že má svůj vlastní pivovar a pivo. Je to Jižní Město, které se mezi pivaři takto směle může svým prvenstvím zapsat do historie. Nový pražský minipivovar začíná v těchto týdnech totiž fungovat v bývalé kotelně mezi paneláky.

Otevřel ho František Richter společně s restaurací pro 300 lidí. Lidé si tam tak navíc mohou vychutnat speciální piva. Teď v květnu k nim například patří Májový Bock „osmnáctka“. Z pípy teče také polotmavé pivo Jihoměšťan, asi čtyři měsíce bude v nabídce také ještě osm až jedenáct druhů speciálních piv.

Ochutnat tu lze jedenáctku nebo klidně i čtyřiadvacítku - v tomto rozmezí stupňů se tu pivo vaří a vařit prý bude. U experimentálních várek piva není prý dokonce horní hranice stupňů dána.

Co je to restaurační pivovar?

Jihoměstský pivovar je pivovarem restauračním. „Nabízíme totiž posezení v příjemném prostředí u kvalitního piva, které si sami vaříme přímo v prostorách restaurace,“ říká František Richter.

Pivo se tu vaří v nádherných měděných varnách, které Richter jako milovník piva sám navrhl.

Vedle vynikajícího piva, které je uvařeno a opečováváno zkušenými sládky, si lze v bývalé kotelně dopřát také něco k snědku z tradiční české kuchyně, obohacené prvky mezinárodní gastronomie.

Otevíralo se v březnu, cesta však trvala tři roky

Jihoměstský pivovar se otevřel štamgastům i pouhým zvědavcům letos v březnu. Zrekonstruován byl z tepelné kotelny, která „zkrášlovala“ Jižní Město.

„Otevřením pivovaru jsme, jak alespoň doufáme, přispěli ke zkvalitnění kulturního života v této části Prahy. Nejenže plánujeme hudebně-zábavní pořady, ale víme, že i gastronomie musí mít určitou kulturu. Jsem sám sobě architektem, projektantem i designérem a samozřejmě pivovarníkem. Všechno si dělám sám,“ říká František Richter. Zdejší minipivovar nebyl jeho premiérou, před časem už jeden založil. Navštívit ho lze v Praze 8, jmenuje se Bulovka.

Nabídka piv odtamtud bude s novým minipivovarem propojená. „Chci dělat dobře to, co mě baví. To znamená nejen vařit pivo, ale i dělat kreativní práci v oblasti gastronomie. Trendové věci bez chemie, za které se nemusíme stydět,“ prozrazuje své plány Richter.

Uvaří tam nejsilnější pivo světa?

Od koupě budovy přes oběhávání papírů a rekonstrukce to trvalo do otevření celkem tři roky. V květnu se chystá ještě slavnostní otevření výrobní části pro lidi, kteří si sem na pivo rádi zajdou, protože pivem žijí. „Ukážeme, jak se všechno vaří, co se zde dá dělat, každá technologie je trochu jiná. A mohu prozradit, že se také chystáme pokořit rekord a uvařit nejsilnější pivo světa,“ uvedl Richter.

Rodákovi z Hamburku, který žil 20 let u našich sousedů, přitom prý pivo napoprvé v 16 letech příliš nezachutnalo. Pochází z rodiny, která se gastronomii věnuje už ve čtvrté generaci, a když byly v 90. letech v Německu uvolněny předpisy týkající se výroby piva v malém, začal sbírat pivovarské receptury, najezdil za pivem přes milion kilometrů za volantem a nasbíral stovky vzorků. Nakonec seriózně pivo studoval na bavorské Doemensově pivovarské akademii. Dnes tvrdí, že je schopen pivo uvařit na 125 způsobů.

FAKTA Co můžete ochutnat

V Jihoměstském pivovaru a na Bulovce pivovarník František Richter vaří (či bude vařit) sezonní piva - březňák čili Märzen, vánoční piva a jiné speciály. Richter zdůrazňuje, že vaří pivo podle zákona o čistotě piva z roku 1516, tedy pouze ze čtyř základních komponentů - sladu, vody, chmele a kvasnic. Mezi jeho klasiku patří například Richter Ležák (dvanáctka českého typu), Richter Alt (dvanáctka düsseldorfského typu, svrchně kvašená), Richter Helles (mnichovská třináctka), Richter Export (třináctka dortmundského typu) a další...

Autor:

  • Alena Hechtová (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT