AKTUALITY
15. 4. 2010
t
Restauracím v turistických zónách Prahy je většinou radno se vyhnout. Zásadně v nich hřeší na zaručený příliv hostů, což v praxi znamená, že obsluha je nerudná, jídlo nestojí za moc a navíc je všechno předražené. Čestnou výjimku mezi nimi objevili loni na jaře kolegové z redakce. Rozzářené oči, s nimiž se vrátili z oběda, měla na svědomí velikonoční třináctka i místo, kde ji popíjeli - Klášterní pivovar Strahov. Je to podnik, kde by měli plno, i kdyby stál v polích za Prahou, kulisy premonstrátského kláštera a blízkost Pražského hradu u něj velkou roli nehrají.
Hned zkraje je třeba říct, že ve dvoře strahovského kláštera se nachází restaurací několik. Tu správnou poznáte nejen podle vývěsního štítu, ale i díky tomu, že od stolů zní běžně čeština. Což v širokém okolí platí už jen o hospodě U Černého vola.
Většina tuzemců si sem navykla chodit na lahodné pivo Norbert, které výhradně pro místní restauraci vaří sládek Martin Matuška. I když je půllitr za padesátikorunu, chodí ho sem pravidelně usrkávat nejen byznysmeni, kteří se chtějí před obchodními partnery vytáhnout neobvyklým místem schůzky, ale i starší dámy z okolí.
Celý rok jsou tu na čepu osvěžující polotmavý Jantar, jehož barva dělá čest svému jménu, i chuťově plnější, tmavý Norbert. Čtyřikrát do roka pak můžete ochutnat i piva sváteční. Minulý čtvrtek se dopil poslední sud toho velikonočního a zanedlouho sládek Matuška zadělá na várku pšeničného piva k červnové oslavě svátku sv. Norberta.
Skvělé pivo ale tvoří jenom část strahovského kouzla: jsou tu ještě půvabná zahrádka, kam slunko dopadá většinu dne, přívětivá obsluha a taky kuchař, který dělá nešizenou českou klasiku. Rozhodně stojí za to vyzkoušet perfektně našpikovanou svíčkovou nebo ostrý guláš z kližky doprovázený výběrem knedlíků, v němž vynikají výraznou chutí a velmi hladkou konzistencí těsta zejména ty bramborové. Povedené jsou ale i krásně nadýchané péřové knedlíky, snad jenom ty houskové jsou o fous sušší, než aby byly dokonalé.
Skvělou kombinaci s polotmavým pivem tvoří také dozlatova upečená husa a spolu s ní dva druhy zelí: to bílé je na moravský způsob, tedy lehce zadělávané, červené má zase výrazný medový podtón a korunují jej opečená cibulka s česnekem. V podobné úpravě mají ve strahovském klášteře i kuře, jeho maso však za hedvábnými kousky toho husího značně pokulhává. Stejně tak se z místního jídelního lístku nijak zvlášť nedají doporučit ani kuřecí frikasé, některá ze salátových variací nebo třeba losos: ty jsou naprosto průměrné.
Kuchař má zkrátka jednoznačný talent na zemité a tradiční české recepty. Tohle nadání se týká nejen guláše či vepřového kolena, ale i malých delikates, které si můžete objednat k napěněnému půllitru: na zdejších buřtech na černém pivě se dá celkem snadno vytvořit závislost a utopence tu mají chuťově vyladěné na milimetr. Nepřečuhuje ani kyselý tón, ani cibulový, uzenina vsákla koření i lák v naprosto harmonickém poměru. Milovníci nakládaných sýrů můžou vyzkoušet decentně uleželý hermelín nebo naložené olomoucké tvarůžky: ty mají skutečně grády.
Pokud se projíte až k dezertům, platí podobné pravidlo jako u hlavních jídel: nemá smysl zkoušet nijak zajímavý limetkový dort, když jsou na výběr domácí lívance se zakysanou smetanou a borůvkami nebo čerstvě upečený štrúdl s vanilkovým sósem.
Hodnocení
***
Poctivá česká kuchyně a výtečné místní pivo.
CENÍK
Předkrmy 59 - 130 Kč
Hlavní jídla 89 - 390 Kč
Dezerty 45 - 99 Kč
Pivo 40 - 69 Kč
Jak hodnotíme
Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.
* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic.
Foto: Libor Fojtík (Zdroj: iHNed.cz)
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...