Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Za jarním pivem k Hradu
15. 4. 2010
t
Restauracím v turistických zónách Prahy je většinou radno se vyhnout. Zásadně v nich hřeší na zaručený příliv hostů, což v praxi znamená, že obsluha je nerudná, jídlo nestojí za moc a navíc je všechno předražené. Čestnou výjimku mezi nimi objevili loni na jaře kolegové z redakce. Rozzářené oči, s nimiž se vrátili z oběda, měla na svědomí velikonoční třináctka i místo, kde ji popíjeli - Klášterní pivovar Strahov. Je to podnik, kde by měli plno, i kdyby stál v polích za Prahou, kulisy premonstrátského kláštera a blízkost Pražského hradu u něj velkou roli nehrají.

Hned zkraje je třeba říct, že ve dvoře strahovského kláštera se nachází restaurací několik. Tu správnou poznáte nejen podle vývěsního štítu, ale i díky tomu, že od stolů zní běžně čeština. Což v širokém okolí platí už jen o hospodě U Černého vola.

Většina tuzemců si sem navykla chodit na lahodné pivo Norbert, které výhradně pro místní restauraci vaří sládek Martin Matuška. I když je půllitr za padesátikorunu, chodí ho sem pravidelně usrkávat nejen byznysmeni, kteří se chtějí před obchodními partnery vytáhnout neobvyklým místem schůzky, ale i starší dámy z okolí.

Celý rok jsou tu na čepu osvěžující polotmavý Jantar, jehož barva dělá čest svému jménu, i chuťově plnější, tmavý Norbert. Čtyřikrát do roka pak můžete ochutnat i piva sváteční. Minulý čtvrtek se dopil poslední sud toho velikonočního a zanedlouho sládek Matuška zadělá na várku pšeničného piva k červnové oslavě svátku sv. Norberta.

Skvělé pivo ale tvoří jenom část strahovského kouzla: jsou tu ještě půvabná zahrádka, kam slunko dopadá většinu dne, přívětivá obsluha a taky kuchař, který dělá nešizenou českou klasiku. Rozhodně stojí za to vyzkoušet perfektně našpikovanou svíčkovou nebo ostrý guláš z kližky doprovázený výběrem knedlíků, v němž vynikají výraznou chutí a velmi hladkou konzistencí těsta zejména ty bramborové. Povedené jsou ale i krásně nadýchané péřové knedlíky, snad jenom ty houskové jsou o fous sušší, než aby byly dokonalé.

Skvělou kombinaci s polotmavým pivem tvoří také dozlatova upečená husa a spolu s ní dva druhy zelí: to bílé je na moravský způsob, tedy lehce zadělávané, červené má zase výrazný medový podtón a korunují jej opečená cibulka s česnekem. V podobné úpravě mají ve strahovském klášteře i kuře, jeho maso však za hedvábnými kousky toho husího značně pokulhává. Stejně tak se z místního jídelního lístku nijak zvlášť nedají doporučit ani kuřecí frikasé, některá ze salátových variací nebo třeba losos: ty jsou naprosto průměrné.

Kuchař má zkrátka jednoznačný talent na zemité a tradiční české recepty. Tohle nadání se týká nejen guláše či vepřového kolena, ale i malých delikates, které si můžete objednat k napěněnému půllitru: na zdejších buřtech na černém pivě se dá celkem snadno vytvořit závislost a utopence tu mají chuťově vyladěné na milimetr. Nepřečuhuje ani kyselý tón, ani cibulový, uzenina vsákla koření i lák v naprosto harmonickém poměru. Milovníci nakládaných sýrů můžou vyzkoušet decentně uleželý hermelín nebo naložené olomoucké tvarůžky: ty mají skutečně grády.

Pokud se projíte až k dezertům, platí podobné pravidlo jako u hlavních jídel: nemá smysl zkoušet nijak zajímavý limetkový dort, když jsou na výběr domácí lívance se zakysanou smetanou a borůvkami nebo čerstvě upečený štrúdl s vanilkovým sósem.


Hodnocení

***

Poctivá česká kuchyně a výtečné místní pivo.

CENÍK

Předkrmy 59 - 130 Kč
Hlavní jídla 89 - 390 Kč
Dezerty 45 - 99 Kč
Pivo 40 - 69 Kč

Jak hodnotíme

Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.

* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic.


Foto: Libor Fojtík (Zdroj: iHNed.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT