Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Mniši začnou vyrábět staré bylinné pivo
12. 4. 2010
t
Fajnšmekři se mají na co těšit: při bádání v knihovně želivského kláštera byl objeven ručně psaný recept z 18. století

Rodina piv vyráběných v klášterním pivovaře v Želivě se rozroste o velmi vzácné kousky.

Mniši začnou pro fajnšmekry vařit nové druhy podle starých unikátních receptur.

Pomohlo jim v tom jen trochu bádání v knihovně.

„V klášterní knihovně jsme našli ručně psaný recept z 18. století na staré bylinné klášterní pivo, které budeme v upravené podobě vyrábět. A chystáme se také na piva nejrůznějších příchutí. Specialitou tak třeba bude pivo s příchutí borůvek,“ láká na různé variace piva provisor kláštera páter Jáchym a dodává, že hlavní výroba se bude soustředit především na světlé čtrnáctistupňové pivo a na bylinnou specialitu.

Za neobvyklou chutí se jezdí už teď z různých koutů světa

K dostání bude od dubna po celé Vysočině a také přímo v klášteře. Pivo ze Želiva je mezi milovníky vyhlášené a dostalo se i do několika pivních map po celé Evropě. Za jeho neobvyklou chutí tak jezdí lidé na Vysočinu z různých koutů světa.

Výlučné právo vařit klášterní pivo mají historicky pouze pivovary v majetku církevních řádů nebo alespoň s částečným majetkovým podílem. Želivský klášterní pivovar jako jeden z mála českých pivovarů může vařit pivo podle starých osvědčených postupů dodávající kromě specifické chuti i punc výjimečnosti. Nápad na obnovení vaření piva vznikl v devadesátých letech minulého století. V Želivě se tak zrodil minipivovar, kde se vařily tři druhy piva. Vedle klasického klášterního piva to bylo pivo medové a višňové. Podle starých kronik se v želivském klášteře vařilo pivo několik století. Poté, co byl za doby komunistického režimu klášter přeměněný na koncentrační tábor pro katolické kněze a řeholníky, ztratila se zcela kontinuita se starými tradicemi a zvyky.

Pivo začíná klášterní pivovar vařit nyní v průběhu dubna. Výrobu na čas zastavila rozsáhlá rekonstrukce a modernizace želivského pivovaru. Teprve během roku by se měla výroba plně vrátit do prostor kláštera.

Po rekonstrukci čeká pivovar změna, která postupně rozšíří pivní sortiment o další speciality.

Zdroj: iDnes.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT