Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

V Excelentu vaří sládek pivo v lokále. Pod dohledem štamgastů
3. 4. 2010
t
Nejvzdálenější, takový přídomek patří k dalšímu z malých pivovarů v Moravskoslezském kraji, k pivovaru Excelent v Rýmařově na Bruntálsku.

Pivovar býval v Rýmařově už v sedmnáctém století, po jeho zániku se začalo pivo ve městě vařit zase až v roce 1994. „Tehdy byl pivovar v provozu až do roku 2004, jenže pak se tady s vařením piva skončilo," říká současný sládek pivovaru Excelent Pavel Buchta.

Vystudoval pražskou potravinářskou průmyslovou školu, pracoval několik let v nošovickém pivovaru Radegast, později se učil vařit pivo u sládka vojkovického pivovaru Koníček. „I můj táta byl sládek, takže pokračuji v rodinné tradici." Do Rýmařova přišel v roce 2008, kdy nový majitel znovu zahájil provoz pivovaru. Ten je součástí hotelu a restaurace Excelent. „Líbí se mi tady, že jsem při vaření piva v kontaktu s hosty," říká u dvou naleštěných měděných varen umístěných přímo v lokále sládek Pavel Buchta.

Hosté se mohou na výrobu zeptat sládka

Jakmile přijde k varnám, které jsou nad úrovní stolů pro hosty, štamgasti zpozorní a pokládají mu nejrůznější, více či méně odborné otázky. „Když přijde někdo zdaleka a chce se podívat, jak pivo vaříme, tak mu udělám exkurzi, když mám čas," říká sládek.

V rýmařovském pivovaru vaří světlou jedenáctku, tmavou dvanáctku a polotmavou třináctku s jednotným názvem Excelent. Jde o kvasnicové pivo čepované přímo z ležáckých tanků. „Jednou jsme uvařili také speciální medovou dvanáctku," říká Pavel Buchta. „Začali jsme teprve předloni, nebylo jednoduché pivovar po třech letech, kdy byl mimo provoz, znovu rozjet. Ale časem uvaříme také nějaké další speciály."

„Hlavně v pátek a v sobotu je v restauraci plno, lidé jsou rádi, že tady znovu vaříme pivo. Nejvíce jim chutná světlá jedenáctka," říká Pavel Buchta.

Loni sládek rýmařovského pivovaru uvařil 500 hektolitrů piva. Pokud bude ještě větší poptávka, výroba se dá ještě znásobit.

Autor:

  • Jaroslav Baďura (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT