Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Když město ožije pivem
7. 10. 2008
tomas
Aneta Štefánková, redaktorka i-deníku Vysočina-news.cz a televize HBin je v současnosti na měsíční stáži v bavorské redakci Passauer Neue Presse, vypravila se i na podzimní pivní slavnosti Dult.



Druhý zářijový týden se kulturní život v Passau přesunul z centra do okrajové části Kohlbruck. Naproti plaveckému areálu vyrostlo stánkové mĕstečko plné atrakcí a tradičních dobrot. To vše je ale pouhým doplňkem Dultu, obřích pivních slavností, které si nezadají s proslulým Oktoberfestem ve dvĕ stĕ kilometrů vzdáleném Mnichovĕ.

Na stropĕ rozlehlé haly jsou povĕšené bílé a bledĕmodré pruhy látek, které jsou stylizované do podoby nebes. Mezi mráčky se vznáší nápisy Insstadt a Hackelberg, tak se jmenují dva pasovské pivovary. Po celé ploše jsou hustĕ postavené masivní dřevĕné stoly s protáhlými lavicemi. A na nich lidi. Mnoho lidí. Sedí, stojí, tancují na stolech, najít volné místo je umĕní. Odchytávám roznašeče piva v kroji s visačkou Stefan a ptám se, kam si můžeme sednout. Rozpačitĕ se zašklebí, stoupne na špičky a už nás vede ke stolu.

Sedáme si k partĕ mladých lidí a ke stolu plnému obrovských sklenic zlatavého moku. Chtĕla bych menší, ale na lístku nacházím jen jednu velikost – más, zato ve třech příchutích. Nĕmci si libují v míchání chutí a kreativity se nevzdávají ani v pivní výrobĕ. Můžeme si vybrat buď klasické Festbier (uvařené pro slavnostní chvíle), Radler (pivo smíchané s limonádou) nebo Cola mix (pivo smíchané s colou). Držíme se osvĕdčené kvality a za chvíli už se k nám řítí servírka. Nese celkem – deset tupláků! Na každém prstĕ jeden. Dva nechá u nás, vezme si třináct euro a kličkuje mezi dál stoly.

Připíjíme si vychlazeným slavnostním pivem s trochu spadlou pĕnou a ochutnáváme. Plná krémová chuť dostala i mĕ, jež národní nápoj nevyhledává.

Nadšení z aroma se rychle mĕní v opojení. Přidáváme se k nĕmecké mládeži a vlastnĕ už si ani neuvĕdomujeme, že nejsme zdejší. Všichni nadšenĕ tancují na zemi i na stolech a zpívají písničky kapely, která hraje na podiu v čele sálu.

Atmosféra je bezstarostná, lidé jsou srdeční a jiní než v bĕžném životĕ. Jistĕ za tento dojem může i oblečení. Vĕtšina z nich má totiž na sobĕ typický bavorský kroj v různých obmĕnách. Vypadá to tu jako před sto lety.

Moderní doba číhá venku za dveřmi. Disco hudba zní do noci, mlsouni obcházejí krámky s jídlem, kde nabízí vesmĕs to samé – bavorské klobásky se zelím, plátkový sýr, propečené preclíky a pivo. Odvážlivci se vrhají na nejrůznĕjší atrakce. Hitem letošního Dultu je drátĕná koule, do které se sednou dva lidi a na pružných lanech se vystřelí do sedmdesátimetrové výšky.

Nĕmci se zkrátka umí bavit a nĕmecká pivní atmosféra mĕ naprosto uchvátila. Takže, germánští bratři, za rok nashledanou!

Aneta Štefánková, Passau, Spolková republika Německo

(zdroj: vysocina-news.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT