AKTUALITY
24. 3. 2010
t
V dnešním vydání Mladé Fronty DNES se objevila dle našeho názoru zavádějící a velmi tendenční interpretace výsledků testu piv Pivovaru Svijany, na které bychom rádi touto cestou reagovali. Test MFD nechal prozkoumat několik desítek vzorků piva – našich i konkurenčních, zaměřil se však pouze na prověření přítomnosti Tetrahopu, chmelového extraktu, který některá z testovaných piv obsahují.
Rád bych touto cestou uvedl, že používání jakýchkoliv
chmelových extraktů není v ČR ani ve světě zakázáno, jako součást chmelení
ho využívá řada pivovarů na celém světě už víc než 30 let a v ČR přibližně
15 let. Stejně dlouho je používán i ve Svijanech, rozhodně se tedy nejedná o
„vylepšování piva proto, že při výrobním procesu bylo něco ošizeno“. Tetrahop
je chmelový extrakt, tedy výrobek z chmele, o čemž svědčí i stejný celní
kód 13021300, pod kterým je tento produkt dovážen do EU nebo z ní vyvážen.
Ve Svijanech se tato látka přidává při čtvrtém, posledním chmelení, do téměř
hotového piva a to z několika důvodů – využití chmele v chmelových
extraktech je podstatně vyšší a efektivnější, většina látek tvořících příjemnou
chmelovou chuť a vůni zůstane i v hotovém pivu. To, že po chmelovém
extraktu má pivo stabilnější pěnu, je až sekundárním znakem.
Pokud se neošidí varní proces, pivo se dostatečně
dlouho přirozenou cestou sytí při zrání v ležáckých tancích, pak se
z něj neodstraní všechny bílkoviny kvůli dlouhé trvanlivosti a na závěr se
nezpasterizuje, pak krásně pění, jeho pěna je stabilní a nádherně „kroužkuje“
na sklenici. A to bez ohledu na to, kdy a v jaké formě do něho přidáme
chmel. Těm, kteří to dělají jinak, potom takové pivo logicky „leží
v žaludku“. Nehledě na to, že přidávání Tetrahopu výrobu piva prodražuje
(nikoli zlevňuje, jak je v článku MF Dnes chybě uvedeno), Dalo by se říct,
že některé pivovary si ho nemohou dovolit, tak brojí proti jeho používání.
Ve Svijanech investujeme pravidelně nemalé částky do
modernizace a rozšiřování pivovaru a extrémní péči věnujeme produktům, naše
pivo je nepasterizované, pochází z velké části z chmele
z vlastních chmelnic a zraje pod každodenním dohledem sládka. Na rozdíl od
jednoho nejmenovaného velkého nadnárodního koncernu se však zdržujeme
jakýchkoliv technologických změn, které by možná vedly k nižším výrobním
nákladům a vyšším ziskům, ale rozhodně by se negativně projevily na kvalitě
výsledného produktu. Každý návštěvník se u nás může na vlastní oči při exkurzi
přesvědčit o tom, že pivo vyrábíme skutečně podle tradičních metod.
V jiných pivovarech návštěvníky provedou „imitací“ výroby v podobě
romantického skanzenu.
Zdroj: Tisková zpráva pivovaru
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...