AKTUALITY
19. 3. 2010
t
Pro obživu osazenstva kláštera se vyrábělo v minulosti pivo, které mniši vnímali jako "tekutý chléb". Starodávné recepty, které si předávali z generace na generaci, jsou pokladem také pro současné sládky. Nápojů, které se vaří podle starodávných receptů, si znalci cení pro jejich chuť, ale také vydatný obsah zdraví prospěšných živin.
"Tekutý chléb spočíval skutečně v tom, že to bylo pivo z cereálií a obilovin. Byly tam veškeré aminokyseliny a vitamíny ze sladu a také kvasnice. Vyživovalo je to a byl to také obchodní artikl, který se dobře prodával," řekl ČTK sládek Martin Matuška, který vaří svatotomášské pivo v prostorách bývalého augustiniánského kláštera na Malé Straně.
Recept pro svůj nápoj získal sládek od augustiniánských
mnichů, kteří dosud sídlí v pražském klášteře sv. Tomáše ze 13.
století. "Dodržujeme zákon o čistotě piva. Pitná voda je čerpána ze
studní v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko," řekl. K tvorbě nápoje
se pak používá karamelový slad, který dává pivu tmavou barvu.
Kouzlo klášterního piva je podle Matušky v poctivosti práce,
výběru surovin a znalosti technologie, která se váže k polovině 19.
století. "Děláme pivovarské řemeslo s největší láskou a snažíme se
oživit tradice, které toto pivo mělo. To se pak projeví i v samotné
chuti," uvedl.
Kvalitu piva ovlivní suroviny, technické vybavení pivovaru,
ale také zručnost a vzdělanost sládka, dodal. "Musíte znát jednotlivé
teploty, kdy se pivo má vařit, kdy nechat kvasit i jak aktivovat
pivovarské kvasnice," vysvětlil. Zdůraznil, že nefiltrované a
nepasterizované pivo obsahuje zbytky pivovarských kvasinek s množstvím
vitamínů. "Zájemci si pivovarské kvasinky mohou koupit také jako
potravinový doplněk. Je však daleko přínosnější je požívat jako součást
moku," uvedl.
Podle něj jsou skvělým doplňkem k pivu tradiční české
pokrmy. "Dobré sádlo, slanina nebo škvarky mohou být součástí luxusní
gastronomie. Nabízet se ale musejí ve správné kombinaci," uvedl. Také
česká husí nebo kachní játra, králík, jehněčí nebo kuřecí maso jsou
produkty, které chuť piva doplní. "Když pivo používáme při vaření, pak
je dobré jej servírovat i v tekutém stavu. Při vaření je však třeba
zbavit nápoj alkoholu. Důležité je respektovat pivo jako základ," uvedl.
Zdroj: gastrotrend.cz
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...