Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

V Zámeckém pivovaru se štamgasti nenudí
13. 3. 2010
t
V žádném z pivovarů v Moravskoslezském kraji nečeká štamgasty tolik překvapení a rozmanitých chutí jako právě v Zámeckém minipivovaru v Ostravě-Zábřehu.

Místní sládci - od vzniku novodobého pivovaru v roce 2007 se tady vystřídali dva - vaří nejenom světlé a tmavé pivo Pikard pro stálou potřebu, ale neustále vymýšlejí nejrůznější speciály. Je téměř nemožné, aby místním štamgastům pivo zevšednělo. Hosté zábřežského zámečku, který v místní restauraci nabízí kromě vlastního piva také ubytování, pořádání konferencí, oslav a svateb i pivní koupele, tady mohli ochutnat už například pivo bezlepkové, čokoládové, pšeničné, medovo-šípkové, jarní bylinkové, ženské... V součtu už sládci Václav Baron, který v pivovaru začínal, a Tomáš Hub, který tady vaří nyní, vyrobili už dvě desítky nejrůznějších pivních speciálů.

„Na rozdíl od některých jiných pivovarů speciály skutečně vaříme, není to tak, že bychom vyráběli ochucené pivo,“ říká manažer zámku Radovan Koudelka. Na čepu je vždy světlá jedenáctka, tmavá puškvorcová jedenáctka a nyní také pšeničná svrchně kvašená jedenáctka -takzvané staročeské pivo.

Radovan Koudelka říká, že na sládky měl pivovar mimořádné štěstí. „Ten první byl biochemik a nadšenec, který s námi začínal, ten druhý je zase světoběžník, který projel s pivem celý svět."

Host zámečku se s místním pivem může setkat hned v několika podobách. „Snažíme se pivo upotřebit v gastronomii, takže je přítomno v mnoha receptech našich kuchařů. Dále pečeme vlastní mlátový a pivní chleba, z piva nám jedna malá manufaktura vyrábí speciální kosmetiku a v pivu se mohou naši hosté u nás i vykoupat,“ říká Radovan Koudelka.

Sládek Zámeckého pivovaru ročně uvaří 750 hektolitrů piva. „O rozvážení piva do jiných restaurací neuvažujeme, raději jsme investovali do technologií, abychom mohli hostům nabídnou co nejširší pivní sortiment,“ říká Radovan Koudelka.

Autor:

  • JAROSLAV BAĎURA (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT