Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivovar, kde lišky dávají dobrou noc
27. 2. 2010
t
Slezan, tak se jmenuje zřejmě jediný z malých pivovarů v Moravskoslezském kraji, kde štamgastům při noční cestě z hospody dávají lišky dobrou noc.

Aspoň to tvrdí majitel, výčepní a sládek v jedné osobě, René Binar. „Procházejí se tady jeleni, lišky a spousta další zvěře, je tady klid. Ano, jsme stranou od veškerého dění, ale věřím, že lidem, ať už v létě cyklistům, nebo v zimě pěším a běžkařům, se vyplatí k nám dojít na pivo,“ říká René Binar.

Pivovar a restauraci vybudoval v prostorech bývalých kasáren raketového vojska v Leskovci. Kdo sem jede například od Hradce nad Moravicí, musí nejdříve přejet obcí Březová, pak její místní částí Leskovec, nad Leskovcem je pak v lese ukryt pivovar. Vojáci tady vskutku nebyli moc nápadní.

Ale díky kasárnám po nich zůstal vrt podzemní vody, ze které René Binar vaří pivo. „Je to velmi kvalitní voda s parametry, které má kojenecká voda. To je velké plus.“ René Binar začal s rekonstrukcí budovy, kterou má pronajatou od obce, v roce 2005. Už za pouhý rok uvařil svou první várku piva. „Byla to třináctka, dosti hořká, ale dala se pít. Ale dneska už vaříme samozřejmě mnohem lepší pivo,“ směje se René Binar při vzpomínce na své sládkovské začátky.

Tehdy uvažoval o tom, že v kasárnách bude pouze pivovar, který se bude živit tím, že od něj budou pivo kupovat restaurace v blízkém i dalekémokolí. Jenže všechno bylo nakonec trochu jinak.

„Mnoho hospodských se za peníze a vybavení restaurace zaváže jedinému velkému pivovaru a slíbí mu, že u sebe nepřipustí čepování žádné jiné konkurenční značky,“ vysvětluje René Binar, proč musel změnit své plány.

V kasárnách tedy opravil jeden menší a druhý větší výčep a o víkendech tady se ženou a kamarády obsluhuje hosty.

„Jsme sezonní restaurace, nejvíce práce tady máme v létě, když přijedou cyklisté a přijdou turisté.“

A pokud milovník přírody a piva vskutku do Leskovce dorazí, má se tady na co dívat, krajina je tu nádherná. Restaurace je tady otevřena každý víkend.

Ale také v zimě si milovníci piva Slezan do Leskovce cestu nakonec najdou.

„Někteří běžkaři pak musejí jet domů s čelovkou na hlavě,“ říká sládek a majitel pivovaru, který je původní profesí lesní inženýr. Přiznává, že jen pivovar by jej neuživil. „Mám ještě další práci, tohle je hlavně koníček, i když je poměrně velmi náročný.“

Kdo má na pivo značky Slezan chuť, ten musí dorazit buď do leskoveckých kasáren, nebo do opavské restaurace Na rožku. „Je to stará hospoda s velkou tradicí, jsem rád, že tam naše pivo dodáváme,“ říká Binar.

Štamgasti si zvykli i na akce s pivními speciály Sládek leskoveckého pivovaru vaří nefiltrované a nepasterizované kvasnicové pivo - světlou jedenáctku, dvanáctku a třináctku. Na čepu bývají také černá piva: třináctka a čtrnáctka. „Černé pivo vařím klasicky, bez jakéhokoliv doslazování nebo například přídavku karamelu,“ říká sládek.

Hosté pivovarské restaurace si už zvykli na to, že třikrát čtyřikrát do roka sládek připraví nějaký ten speciál. „Vařím například májovou osmnáctku, se kterou mívám poměrně velký úspěch, daří se i ochuceným pivům, jako jsou višňové, medové či mandlové a švestkové,“ říká Binar.

Svatováclavská osmnáctka musí zrát aspoň sto padesát dní. „Na pivní slavnosti ve Štramberku jsme dovezli osmnáctku, která zrála dokonce dvě stě padesát dnů - myslím, že tam na ni v dobrém vzpomínají ještě dnes,“ říká sládek pivovaru Slezan. René Binar nemá zatím žádné velké plány na expanzi či obří rozšiřování svého malého pivovaru. „Chtěli bychom to udržet, jak to je, možná uvařit a prodat ještě o něco více,“ říká. Loni uvařil a prodal asi dvě stě hektolitrů piva. „Možná bych chtěl ještě přidat několik laviček venku, aby si hosté měli kam sednout, až sem zase v létě přijedou,“ těší se na sezonu sládek René Binar.

Autor:

  • JAROSLAV BAĎURA (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT