Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

V Poličce loni vyrobili opět méně piva
22. 2. 2010
t
Produkce regionálního pivovaru v Poličce na Svitavsku klesá už od roku 2006. "Trh je přesycený," říká předsesa představenstva Karel Wilz.

Regionální pivovar v Poličce vloni uvařil o čtyři procenta méně piva než v předchozím roce. Na tuzemský trh dodal přes šedesát osm tisíc hektolitrů piva. Produkce pivovaru klesá podle předsedy představenstva Karla Witze od roku 2006. „Trh s pivem je obsazený. Kdyby tady bylo méně pivovarů, než je dnes, nebyl by trh tak přesycený. My stále bojujeme se všemi pivovary. Obsadíme hospodu a nevíme, do kdy ji budeme mít,“ uvedl Karel Witz.

Pivovar dodává asi třicet procent piva přímo zákazníkům v Poličce a okolí. Většina produkce pak míří v okruhu osmdesáti kilometrů od podniku. Pivovar se zaměřuje především na vaření ležáku, kterého prodá okolo pětaosmdesáti procent. U ostatních pivovarů je to spíše naopak. „V tuzemsku se prodává méně než třicet procent ležáků, my to máme obrácené. Všechna piva vyrábíme nepasterizovaná,“ vysvětlil Karel Witz.

Chuť poličského piva mimo jiné specifikuje celoměděná varna Novak & Jahn z roku 1930. Takto staré varny a z tohoto materiálu se v pivovarech už nevidí. Převážil nerez. Podle Witze je to škoda, meď jinak vede teplo. „Pouze plzeňský Prazdroj si nechal udělat novou měděnou varnu, protože chtěl zachovat originální chuť piva,“ řekl Witz.

Historie vaření piva v Poličce spadá až do roku 1517. Karel Witz je potomkem poličských právovárečníků a podnik získal v roce 1994 v restituci.

Pivovar v Poličce zaměstnává dnes patnáct lidí, v dalších třech firmách, které zajišťují například servis, dalších čtyřicet pět pracovníků. Mzdy v pivovaru rostou každý rok o inflaci, v letošním roce tedy o jedno procento. Zaměstnanci podniku si vydělají přes dvacet tisíc korun měsíčně. 

Zdroj: denik.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT