Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Avar - největší ze všech malých pivovarů v kraji
20. 2. 2010
t
Hned několika nej se může pochlubit pivovar Avar v Hlučíně. Jeho předchůdce, původní Hlučínský pivovar, byl založen už v roce 1526.

A obnovený pivovar začal po listopadu 1989 mezi malými pivovary v zemi jako jeden z prvních - už v roce 1993. „První várku piva jsme připravili v únoru 1993, v červnu jsme pivovar slavnostně otevřeli,“ vzpomíná ředitel pivovaru Leonard Plaček.

Z ruiny se jemu a jeho kolegům podařilo postavit nový pivovar s restaurací. „Nejdříve jsme vařili pivo s názvem Slezský korbel, později jsme ale pro pivovar i pivo zvolili jméno Avar - jako jméno nájezdníka a bojovníka proti konkurenci velkých nadnárodních pivovarů,“ usmívá se Leonard Plaček.

Hlučínský pivovar nesází na speciály a štamgastům předkládá pouze tři druhy piv: světlou a tmavou dvanáctku a kvasnicovou světlou dvanáctku. „Nemyslím si, že by pro nás medové nebo višňové speciály byly zajímavé,“ říká ředitel.

Na pivu se jménem Avar si mohou štamgasti pochutnat nejen v hlučínském pivovaru, ale také například v ostravských restauracích U Zvonu, U Šimka ve Svinově nebo v Pivovarské restauraci na Cihelní ulici.

„Naše pivo čepují celkem v patnácti restauracích, dovážíme je do Polska a také do Berlína, kde spolupracujeme s jedním obchodníkem, který dodává pivo na pivní slavnosti,“ říká Leonard Plaček. Chystá se také otevření restaurace v polské Ustroni, kde bude na čepu pouze hlučínský Avar.

Ředitel hlučínského pivovaru přiznává, že začátky nebyly jednoduché. „Lidé byli konzervativní, i dnes se ještě někteří raději přikloní k pivu od velkovýrobce,“ říká Plaček. Pivovar „spolknul“ čtyřicet pět milionů, a na jeho vybavení a zázemí je to znát. Vše je z nerezu, pivovar má i svou vlastní linku na plnění sudů a pivo plní i do lahví. Skleněných s keramickými zátkami, nebo plastových. „Polský trh si plast vyžádal. Stejně tak tam dodáváme pivo s plechovou zátkou, kterou odstraníte jen rukou a pak ji zase můžete zašroubovat.“

V restauraci hlučínského pivovaru je na čepu světlý Avar za dvacet korun, tmavý je o korunu dražší. Návštěvníka, který sem zavítá poprvé, možná překvapí vrstva burákových slupek na zemi všude po lokále. „Dáváme hostům odpoledne buráky zdarma a žádáme je, aby když si je oloupají, smetli slupky na zem,“ říká Plaček. Slupky dokáží za noc absorbovat kouř z restaurace a ráno je zde čistý vzduch. Jednou týdně pak obsluha zem zamete.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

Autor:

  • JAROSLAV BAĎURA (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT