AKTUALITY
20. 2. 2010
t
Hned několika nej se může pochlubit pivovar Avar v Hlučíně. Jeho předchůdce, původní Hlučínský pivovar, byl založen už v roce 1526.
A obnovený pivovar začal po listopadu 1989 mezi malými pivovary v zemi jako jeden z prvních - už v roce 1993. „První várku piva jsme připravili v únoru 1993, v červnu jsme pivovar slavnostně otevřeli,“ vzpomíná ředitel pivovaru Leonard Plaček.
Z ruiny se jemu a jeho kolegům podařilo postavit nový pivovar s restaurací. „Nejdříve jsme vařili pivo s názvem Slezský korbel, později jsme ale pro pivovar i pivo zvolili jméno Avar - jako jméno nájezdníka a bojovníka proti konkurenci velkých nadnárodních pivovarů,“ usmívá se Leonard Plaček.
Hlučínský pivovar nesází na speciály a štamgastům předkládá pouze tři druhy piv: světlou a tmavou dvanáctku a kvasnicovou světlou dvanáctku. „Nemyslím si, že by pro nás medové nebo višňové speciály byly zajímavé,“ říká ředitel.
Na pivu se jménem Avar si mohou štamgasti pochutnat nejen v hlučínském pivovaru, ale také například v ostravských restauracích U Zvonu, U Šimka ve Svinově nebo v Pivovarské restauraci na Cihelní ulici.
„Naše pivo čepují celkem v patnácti restauracích, dovážíme je do Polska a také do Berlína, kde spolupracujeme s jedním obchodníkem, který dodává pivo na pivní slavnosti,“ říká Leonard Plaček. Chystá se také otevření restaurace v polské Ustroni, kde bude na čepu pouze hlučínský Avar.
Ředitel hlučínského pivovaru přiznává, že začátky nebyly jednoduché. „Lidé byli konzervativní, i dnes se ještě někteří raději přikloní k pivu od velkovýrobce,“ říká Plaček. Pivovar „spolknul“ čtyřicet pět milionů, a na jeho vybavení a zázemí je to znát. Vše je z nerezu, pivovar má i svou vlastní linku na plnění sudů a pivo plní i do lahví. Skleněných s keramickými zátkami, nebo plastových. „Polský trh si plast vyžádal. Stejně tak tam dodáváme pivo s plechovou zátkou, kterou odstraníte jen rukou a pak ji zase můžete zašroubovat.“
V restauraci hlučínského pivovaru je na čepu světlý Avar za dvacet korun, tmavý je o korunu dražší. Návštěvníka, který sem zavítá poprvé, možná překvapí vrstva burákových slupek na zemi všude po lokále. „Dáváme hostům odpoledne buráky zdarma a žádáme je, aby když si je oloupají, smetli slupky na zem,“ říká Plaček. Slupky dokáží za noc absorbovat kouř z restaurace a ráno je zde čistý vzduch. Jednou týdně pak obsluha zem zamete.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...