Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Hobit, hospoda, ve které je na čepu Qásek
6. 2. 2010
t
Ta hospoda má zvláštní kouzlo. Nezdobí ji nijak „vyšperkovaný“ interiér, ale atmosféra a především pivo - u Hobita čepují značku Qásek hned v několika podobách a variacích.

Hobita, hospodu v ostravské Přívozské ulici, mají v oblibě nejenom studenti z okolních fakult, ale také profesoři. „Někdy tady společně rozloží lejstra po stolech a debatují například o seminárních pracích,“ směje se majitel hospody a minipivovaru Jiří Štverka.

Hobit má letos deset let, začínal s výčepem piva Bernard. „Tehdy ještě Bernard lidi moc neznali, ale rychle si zvykli,“ říká Jiří Štverka.

Pak sehnal investora, který byl ochoten dát peníze do malého pivovaru ve sklepení pod restaurací. „První várku jsem uvařil 15. května 2007 a za měsíc jsme ji v hospodě vypili na mé svatbě,“ vzpomíná Jiří Štverka.

Bez uzardění přiznává, že jeho první pivo mělo k dokonalosti a k dnešní kvalitě daleko: „Byla to žbrynda jak cyp, pochopitelně,“ říká Jiří Štverka. Dnes na někdejší „žbryndu“ chodí do Hobita tolik lidí, že někdy vypijí všechny zásoby. „Týdně prodám tak šest set litrů piva.“ Na čepu je vždy zhruba šest druhů piv: světlá desítka s názvem Kunětický hejkal a pak celá řada Qásků (tmavá jedenáctka, světlá dvanáctka, polotmavá třináctka a jedenkrát týdně je na čepu medová polotmavá jedenáctka).

„Na Vánoce připravuji černou čtrnáctku Black dog - ta má jméno tady po Šimonovi,“ říká Jiří Štverka a ukazuje na černého psa, který pobíhá po lokále. Čtrnáctka má příchuť vlašského ořechu. „To je také jediné moje výrobní tajemství,“ směje se Štverka, způsob vaření ostatních piv prý klidně prozradí. Třeba i speciálního polotmavého červeného piva s příchutí chilli, které má sílu čtrnáctky.

„Jo, ještě vaříme Garážmistra pro hospodu Garáž,“ doplňuje pivní sortiment minipivovaru Jiří Štverka. Snaží se šířit „pivní kulturu“, takže ve své hospodě dává prostor už tradičně i pivu Bernard. „Štamgasti si zvykli na tradiční kvasničákové čtvrtky, kdy jim čepujeme Bernard.“ Občas bývají na čepu i piva z jiných minipivovarů, například z Hukvald, Vojkovic nebo z Brna. „Ať mají i naši štamgasti nějakou změnu,“ říká Jiří Štverka.

Autor:

  • JAROSLAV BAĎURA (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT