AKTUALITY
6. 2. 2010
t
Ta hospoda má zvláštní kouzlo. Nezdobí ji nijak „vyšperkovaný“ interiér, ale atmosféra a především pivo - u Hobita čepují značku Qásek hned v několika podobách a variacích.
Hobita, hospodu v ostravské Přívozské ulici, mají v oblibě nejenom studenti z okolních fakult, ale také profesoři. „Někdy tady společně rozloží lejstra po stolech a debatují například o seminárních pracích,“ směje se majitel hospody a minipivovaru Jiří Štverka.
Hobit má letos deset let, začínal s výčepem piva Bernard. „Tehdy ještě Bernard lidi moc neznali, ale rychle si zvykli,“ říká Jiří Štverka.
Pak sehnal investora, který byl ochoten dát peníze do malého pivovaru ve sklepení pod restaurací. „První várku jsem uvařil 15. května 2007 a za měsíc jsme ji v hospodě vypili na mé svatbě,“ vzpomíná Jiří Štverka.
Bez uzardění přiznává, že jeho první pivo mělo k dokonalosti a k dnešní kvalitě daleko: „Byla to žbrynda jak cyp, pochopitelně,“ říká Jiří Štverka. Dnes na někdejší „žbryndu“ chodí do Hobita tolik lidí, že někdy vypijí všechny zásoby. „Týdně prodám tak šest set litrů piva.“ Na čepu je vždy zhruba šest druhů piv: světlá desítka s názvem Kunětický hejkal a pak celá řada Qásků (tmavá jedenáctka, světlá dvanáctka, polotmavá třináctka a jedenkrát týdně je na čepu medová polotmavá jedenáctka).
„Na Vánoce připravuji černou čtrnáctku Black dog - ta má jméno tady po Šimonovi,“ říká Jiří Štverka a ukazuje na černého psa, který pobíhá po lokále. Čtrnáctka má příchuť vlašského ořechu. „To je také jediné moje výrobní tajemství,“ směje se Štverka, způsob vaření ostatních piv prý klidně prozradí. Třeba i speciálního polotmavého červeného piva s příchutí chilli, které má sílu čtrnáctky.
„Jo, ještě vaříme Garážmistra pro hospodu Garáž,“ doplňuje pivní sortiment minipivovaru Jiří Štverka. Snaží se šířit „pivní kulturu“, takže ve své hospodě dává prostor už tradičně i pivu Bernard. „Štamgasti si zvykli na tradiční kvasničákové čtvrtky, kdy jim čepujeme Bernard.“ Občas bývají na čepu i piva z jiných minipivovarů, například z Hukvald, Vojkovic nebo z Brna. „Ať mají i naši štamgasti nějakou změnu,“ říká Jiří Štverka.
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...