Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivo z Brna a Plzně se vaří i na Slovensku a v Maďarsku
5. 2. 2010
t
Místo českého „Na zdraví!“ raději maďarské Egészségére! Případně slovensky „Na zdravie“. Ani český národní poklad – pivo – už není výhradně domácí záležitostí. Tváří se sice česky, má českou etiketu, ale vaří se v cizině. Na Slovensku či v Maďarsku. Týká se to hlavně piv stáčených do plastových PET lahví. Ty jsou u nás čím dál populárnější, jenže žádný z pivovarů nemá potřebnou stáčecí linku. Starobrno, Primus i Klasik



Nadnárodní giganti, kteří vlastní největší tuzemské pivovary, tak výrobu přesunují za hranice. Jde například o plastové Starobrno, které se vaří a stáčí ve slovenském městě Hurbanovo. Tedy ve stejné továrně, jako slovenský Zlatý Bažant. A o kus dál na jihu – v Budapešti – se pak vaří a stáčí do PET lahví piva Primus a Klasik z produkce Plzeňského Prazdroje.

Někteří spotřebitelé se nad tím pozastavují. „Přijde mi to jako podvod. Kupuji si přece pivo z Brna. Ne ze Slovenska,“ stěžoval si již dříve Deníku jeden z brněnských pivařů Vítězslav Chovanec.

Podle zástupců pivovarů se ale spotřebitelé nemusí obávat, že by jejich oblíbený mok ztrácel na kvalitě. „Na Slovensku vyrábíme Starobrno licenčně, na místě je i český sládek Tomáš Pluháček, takže technologie výroby je dodržena,“ zdůrazňuje Kateřina Eliášová, mluvčí skupiny Heineken, pod níž kromě Starobrna patří také Krušovice, Zlatopramen či Březňák.
Zatím se na Slovensku vaří a do plastu plní jenom Starobrno. Podle Eliášové ale nelze vyloučit, že se tam v budoucnu začnou vařit i jiné koncernové značky. V době krize je velmi neekonomické uvařit Zlatopramen na severu Čech a převážet ho v cisternách na Slovensko, kde se pouze naplní do PET lahve a poputuje zpět do Česka.

Do plastu jen levné značky

Podobně uvažuje i Plzeňský Prazdroj, který plastová piva vyrábí v Budapešti v pivovaru Dreher, který patří vlastníkovi Prazdroje, jihoafrické skupině SABMiller. „Investovali jsme tam velké prostředky do nové stáčecí linky. Do plastu ale stáčíme jenom levné značky, český konzument je zvyklý na skleněné lahve, které ve vysoké kvalitě produkujeme tady,“ říká mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. „Buďme rádi za to, že český spotřebitel preferuje skleněné lahve, ty nám uchovávají tradiční chuť piva,“ dodává mluvčí Prazdroje.

Čeští pivovarníci tvrdí, že i když se české pivo vyrábí za hranicemi, pořád je garantována kvalita. To se však nedá říci o posledním „hitu“ v diskontních prodejnách – různých pivech za čtyři koruny. Jde o piva, která jsou vyráběna především v Polsku a na území bývalé NDR. Některá jsou dokonce deklarována jako dvanáctky a tváří se jako vyšší kvalita.

„Na etiketě je napsáno vyrobeno v EU, a tím to končí. Podle mého názoru tím řetězce klamou lidi, i když to není nezákonné,“ stěžuje si šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Podle něj je pochybná už samotná výroba takového piva. Pivo je v drtivé většině uvařeno „ze sáčku“, neboli infuzně. Výrobci jenom nechají déle prokvasit extrakt mladiny. To má za následek, že pivo má v sobě více alkoholu, ale žádné blahodárné prvky. „Je to jenom voda, oxid uhličitý a alkohol. Nic víc. Kdo si chce prolít hlavou jenom alkohol, nechť tento nápoj pije, ale pivo to není,“ uzavírá šéf pivovarníků Veselý.

JAN KLIČKA

Zdroj: pisecky.denik.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT