Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Kutnohorské pivovarnictví může žít i bez Heinekenu
3. 2. 2010
t
Prodej technologie zrušeného kutnohorského pivovaru vlastněné společností Heineken městu s největší pravděpodobností padne.

Kutnohorský pivovar končí...


Vyplývá to z informací, kterými disponuje starosta Kutné Hory Ivo Šalátek. „Postranními cestičkami jsem se dozvěděl, že Heinekenem navrhovaná cena bude poměrně značná. Za čtyři miliony korun, které za technologii Tebis tehdy utržil, to určitě prodat nehodlají,“ upřesnil Šalátek.

Mluvčí společnosti Heineken nabídku komentovat zatím nechtěla s tím, že s ní bude nejdříve oficiálně seznámen právě starosta. Ve Vlašském dvoře by ji měli mít na stole v řádu několika dní. „Pakliže ta částka výrazným způsobem překročí sumu, kterou avizovalo zastupitelstvo, tak to pro nás bude s největší pravděpodobností nepřijatelné,“ předeslal starosta s tím, že by zřejmě město začalo tlačit na odstranění technologie ze své nemovitosti a brzké vypovězení nájemní smlouvy, aby se v ideálním případě mohl do díla pustit nový investor.

Budoucnost vaření piva v Kutné Hoře by však ani bez Heinekenu a jeho technologie nemusela být ohrožena. Podle prvních ohlasů mají totiž pivovarníci o pronájem areálu v Lorci relativně značný zájem.

„Prakticky hned, jak Heineken oznámil, že ukončuje výrobu piva v Kutné Hoře, se ozvalo několik zájemců. Minimálně u dvou skupin se mi zdá, že jejich zájem je velmi vážný. Jsou ochotny si pronajmout areál pivovaru i bez zmiňované technologie,“ poznamenal Šalátek.

Podle jeho slov se jedná o střední až menší pivovarnické firmy bez nadnárodní účasti, které hodlají lorecký areál využívat výhradně k vaření piva. To, co je podle starosty na investici v Kutné Hoře láká nejvíce, je tradice pivovaru sahající až do 16. století a marketingově cenná známka Kutné Hory.

„Až bude nemovitost k dispozici a volná, tak rada města vypíše výběrové řízení. Předpokládám, že by to mohlo být někdy z kraje dubna,“ naznačil první předběžné termíny kutnohorský starosta.


Zdroj: kutnohorsky.denik.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT