Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Na táborské slavnosti se chystá 92 evropských pivovarů
2. 2. 2010
t
Už dnes odpoledne poteče v Táboře pivo proudem. V hotelu Palcát totiž začíná 20. ročník Slavností piva a minerálních vod. Přihlášeno je 92 pivovarů z Česka, Slovenska, Belgie, Německa, Nizozemska a Rakouska.


Podle hlavního organizátora Aloise Srba návštěvníci mohou od úterý do pátku vždy od 16 do 22 hodin ochutnat více než 100 značek piva. „Už teď je ale na poslední den slavností zcela vyprodáno a na ostatní dny zbývá celkem jen několik desítek vstupenek,“ podotkl Srb.

Zájem veřejnosti ho pochopitelně těší. „Když jsme před dvaceti lety spouštěli první ročník, netušili jsme, do jakých rozměrů se může rozrůst,“ řekl Srb, který je původní profesí ekonom strakonických Restaurací a jídelen. V Táboře začal tehdy šéfovat hotelu Palcát a hledal, jak přilákat nové hosty.

V roce 1997 poprvé záštitu nad slavnostmi převzalo město Tábor a od té doby je prý bere už za své. „Přitahují sem návštěvníky i v době mimo sezonu a společně s našimi městskými slavnostmi a cyklokrosem patří k prestižním záležitostem,“ dodala vedoucí odboru kultury Lenka Horejsková.

Letos si organizátoři nechali v jednom jihočeském pivovaru speciálně uvařit jen pro slavnosti světlý ležák Jublák. Ten bude k dostání i v lahvích. „Jublák je silné plné pivo, věřím, že bude chutnat,“ míní Srb.

Táborské pivní slavnosti jsou vůbec největším setkáním pivovarníků a výrobců piva v Česku. „Lákají je sem i odborné degustace. O titul Zlatá pivní pečeť se bude soutěžit v sedmnácti kategoriích,“ slíbil zajímavé porovnávání pivovarnické produkce hlavní organizátor.

„V kategorii světlé prémiové ležáky je přihlášeno 43 vzorků,“ upřesnil Srb.

Soutěžit se však bude i v kategorii minerálních vod o titul Zlatý český pramen. Do Tábora míří kromě pěti českých výrobců minerálních vod i italská Santanna, která je známá už pět století a pramení v Alpách ve výšce 1 600 metrů nad mořem.

Pro inspiraci si do Tábora jedou také zástupci maďarského města Kecskemét. „Radnice vždy zve na pivní slavnosti hosty a Maďaři se chtějí do něčeho podobného pustit u nich doma,“ vysvětlila Horejsková.

Srb je pyšný na to, že se akci podařilo dotáhnout za 20 let k nynějšímu věhlasu. „Lituji jediné věci. Když jsme začínali, záměrně jsme zvolili tento termín, protože v hotelu bývalo v té době nejméně práce i návštěvníků. Dnes nás to už omezuje,“ poukazuje Srb na organizační rezervy.

Kapacita sálu a restaurací hotelu Palcát totiž umožní denně vstup jen tisícovce návštěvníků. „Kdybychom mohli venku postavit pivní stany, věřím, že na slavnosti by přijelo lidí mnohem víc,“ připouští. O tom, zda další ročník tedy přinese změnu, ale odmítá spekulovat.

Zdroj: iDnes.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT