Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivo s příchutí cannabis
28. 1. 2010
t
Málokdo už dnes ví, že historie města není spjata jen s těžbou. V 16. až 19. století se v okolí města pěstoval chmel a obyvatelé Sokolova se živili hlavně zemědělstvím. Pak ale chmel ustoupil těžbě a okolí města se postupně proměnilo v měsíční krajinu. Za války prošel Sokolov těžkým bombardováním, poté vyrostly okolo centra paneláky a město získalo nelichotivou pověst. Tu se dnes snaží změnit. Příkladem je i obnovení pivovarské tradice: už víc než tři roky můžete v Sokolově ochutnat místní pivo značky Permon.

Soukromý minipivovar začal působit nejprve v nedaleké Lomnici, poptávka ale stoupala a kapacita sto litrů na jednu várku přestala stačit. Vloni proto majitel Ladislav Sás otevřel nový minipivovar v restauraci U Kláštera v Sokolově s kapacitou 650 l. Podle receptů plzeňského sládka Josefa Krýsla se tu vaří dvanáctka ležák, výčepní desítka, světlá výčepní třináctka, polotmavá dvanáctka i tmavá třináctka. K tomu si přidejte příležitostně vařená výroční piva. Vždy jde o piva plzeňského typu vyráběná spodním kvašením.

V původním pivovaru v Lomnici se už vaří jen takzvané speciály: piva s příchutí višně, borůvky nebo cannabis. Tamní pivovar slouží i jako vývojová laboratoř - zkouší se zde nové receptury a vymýšlejí nové přísady.

Permon není nijak konzervativní a nebrání se experimentovat: "Český zákazník preferuje hlavně ležáky plzeňského typu. Ochucená piva ale mužům umožňují, aby vzali do hospody i ženy," říká sládek Jan Rada. Nyní má rodinný pivovar, který tvoří majitel a dva zaměstnanci, velké plány. Chystá se rozšíření výroby, v Lomnici by se měla zkoušet kvasnicová piva vařená svrchním kvašením.

"Používají se na to jiné kvasinky, oba druhy by v jednom provozu být neměly," vysvětluje sládek. Protože jde o piva nepasterizovaná a nefiltrovaná, dají se skladovat jen dvacet dní. V Permonu nabízejí piva v několika baleních, vybrat si můžete ze soudků, skla i pet lahví. Nechybí ani stylové lihoviny: Bílé uhlí (pivní pálenka), Černé uhlí (žaludeční likér), Hnědé uhlí (podobný rumu) a Zlaté uhlí (bylinný likér). Na rozdíl od komodit typu uhlí nebo elektřina je pivo ideálním suvenýrem - připomíná sokolovskou minulost i budoucnost.

Zdroj: iHNed (kráceno)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT